Hrvatska podiže ogradu na granici sa Srbijom

ograda

Na graničnom prijelazu sa Srbijom kod Batine, hrvatska policija sinoć je započela sa podizanjem dva metra visoke ograde. Razlozi ovakvog poteza policije Hrvatske još uvijek nisu poznati.

Iz Policijske uprave (PU) Osječko-baranjske službeno je izviješteno kako su danas nastavljeni sinoć započeti radovi na postavljanju ograde na graničnom prijelazu Batina s hrvatske strane.

Ministarstvo unutarnjih poslova izdalo je službeno priopćenje u kojem se ne navodi koji su uzroci ugrožavanja hrvatske granice.

“U cilju sprječavanja eventualnog pokušaja nezakonitog ulaska u Republiku Hrvatsku preko graničnog prijelaza Batina, a temeljem čl. 7. Zakona o nadzoru državne granice (NN 83/13) preventivno su bile postavljene tehničke prepreke koje se po potrebi i u skladu sa stanjem sigurnosti mogu aktivirati, radi potpune blokade mosta, odnosno prometnice koja vodi prema navedenom prijelazu”, saoćeno je iz MUP-a Hrvatske.

Iz MUP-a poručuju kako ovom trenutku na navedenom području nema sigurnosnih prijetnji.

Ukoliko se utvrdi da je uzrok podizanja ograde postojanje skupine migranata na srbijanskoj strani granice kod Batine, o čemu se spekulira, bit će ovo prvi put da Hrvatska podiže ogradu zbog migranata.

Sutra predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj organizira konferenciju “Tri godine poslije – Schengen kao sljedeći izazov” organizira povodom obilježavanja tri godine članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Na konferenciji će sudjelovati ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić te ministar vanjskih poslova Miro Kovač. Očekuje se kako će ministri objasniti detalje i razloge podizanja ove ograde.