Globus

Mešihat Islamske zajednice

Hrvatska predsjednica na iftaru: Istinskog vjernika ne ugrožava tuđi način poštovanja riječi Božije

03/06/2019

Istaknula je kako je Hrvatska primjer kako je moguće uspostaviti međuvjerski dijalog i poštivati drugoga te je pritom naglasila važnost uloge Islamske zajednice u Hrvatskoj u tom dijalogu

Održan je bajramski prijem i iftar u organizaciji Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i TIKA-e na kojem su u Hotelu Westin sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković, javlja Anadolu Agency (AA).

U Kristalnoj dvorani Hotela Westin okupilo se nekoliko stotina uzvanika na bajramskom prijemu i iftaru koje i ove godine organizira Islamska zajednica u Hrvatskoj, na čelu s muftijom Azizom ef. Hasanovićem uz suorganizaciju turske razvojne agencije TIKA.

“Kao što korizma traži strpljenje i okrenutost duhovnoj dimenziji najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, tako i mjesec ramazan donosi usmjerenost vjernika islamske vjeropispovijesti prema duhovnosti blagdana Ramazanskog bajrama”, kazala je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

“Nijednog istinskog vjernika ne ugrožava tuđi način poštovanja riječi Božje”, dodala je predsjednica.

Istaknula je kako je Hrvatska primjer kako je moguće uspostaviti međuvjerski dijalog i poštivati drugoga te je pritom naglasila važnost uloge Islamske zajednice u Hrvatskoj u tom dijalogu.

Neka vam ovaj blagdan bude ispunjen srećom, vaših obitelji i prijatelja, zaključila je predsjednica uz prigodnu čestitku Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković čestitao je svim okupljenim vjernicima početak Ramazanskog bajrama te poručio kako muslimani trebaju biti ponosni, jer imaju istaknuto mjesto u hrvatskom društvu te dodao kako je Hrvatska jedna od rijetkih većinski nemuslimanskih država, među prvima u Europi, koja je priznala islam kao službenu religiju još prije sto godina.

“Današnji model uređenja odnosa s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj primjer je svima. On je primjer da se otvorenim dijalogom i međusobnim poštovanjem, ali i slušanjem, može postići zajednički konsenzus o poštivanju savjesti i vjere”, rekao je hrvatski premijer.

Naglasio je premijer kako je jedan od primjera te suradnje sufinanciranje izgradnje Islamskog centra u Sisku od strane Hrvatske vlade te dodao kako te odnose treba dodatno jačati i na domaćoj, ali i na europskoj i globalnoj razini.

Podsjetio je kako su brojni muslimani i Bošnjaci u Hrvatskoj položili svoje živote za odbranu neovisne Hrvatske tokom Domovinskog rata.

“Neka vam bajramski dani uliju nadu u bolju budućnost”, poručio je premijer Plenković.

Okupljenima se prije iftara obratio i predsjednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Hrvatskoj Aziz ef. Hasanović:

“Prepoznati smo u Europi i svijetu kao dobro organizirana zajednica i zajednica sa stoljetnom institucionalnom tradicijom za kojom tragaju mnoge europske zemlje. S druge strane slovimo kao zajednica koja svojim programima prevenira sve oblike zastranjivanja u vjeri i naša iskustva na tom putu potrebna su i Istoku i Zapadu. Postali smo prepoznatljivi po svom modelu uređenja odnosa unutar zajednice kao i uređenih odnosa s državom.”

Republika Hrvatska pokazuje visoke standarde manjinskih i vjerskih prava, kazao je muftija Hasanović i dodao kako IZ okuplja sve muslimane bez obzira na nacionalnu i mezhebsku pripadnost, te kako IZ ima ugovorom iz 2002. godine uređene odnose s hrvatskom državom.

 

“Posebno se ovom prigodom želim zahvaliti predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović na njezinom neumornom ustrajavanju u promicanju zajedničkog nam življenja u Republici Hrvatskoj”, kazao je Hasanović i nastavio:

“Moja zahvala ide i Vladi RH i ovdje nazočnom predsjedniku Vlade koji ima veliko razumijevanje za potrebe Islamske zajednice i njenog djelovanja posebno u uvjetima i potrebama integracije muslimana koji su stekli azil u Republici Hrvatskoj kao i jačanje infrastrukture Islamske zajednice u Hrvatskoj.”

Okupljenima su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, potpredsjednik Sabora Željko Reiner i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a nazočili su i dva ministra Lovro Kuščević i Dražen Bošnjaković.

Na svečanom iftaru sudjelovali su brojni veleposlanici akreditrani u Hrvatskoj, između ostalih i veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan, predstavnici vjerskih i manjinskih zajednica i saborski zastupnici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.