Globus

Jutarnji list

Hrvatska prešutno otvorila granice, turisti mogu ući u zemlju

13/05/2020

Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona

Iako je ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović jučer najavio da će Evropa na razini cijele Unije danas donijeti odluku o tome kako će se ovog ljeta obavljati turistički promet, ispalo je da je Hrvatska svoje granice za turiste neformalno otvorila, zapravo, prije četiri dana, piše Jutarnji list.

Nešto o tome naslutiti se moglo još jučer, također tokom konferencije Stožera civilne zaštite, kada je šef Stožera Božinović na upit novinara potvrdio da osobe koje na granici dokažu da u Hrvatskoj imaju rezerviran turistički smještaj – zapravo bez problema mogu ući u zemlju.

Službene preporuke

Formalno-pravno, to je u suprotnosti s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, donesenima 9. maja, kojima je propisano da hrvatsku granicu stranci mogu prelaziti samo u tri specifične situacije.

Prva podrazumijeva da stranac u Hrvatskoj u vlasništvu ima nekretninu ili plovilo ili ovamo dolazi na sprovod, a i za jedno i drugo na granici mora predočiti konkretnu dokumentaciju.

Osim toga, stranac u zemlju službeno može ući i ako ga je u Hrvatsku pozvao neki gospodarski subjekt, a treća se situacija odnosi na strance koji za posjet zemlji imaju neki “poslovni razlog”, odnosno gospodarski interes.

Kako Jutarnji neslužbeno saznaje, upravo turisti pripadaju u tu kategoriju gospodarskog interesa te, iako to tako decidirano nigdje nije navedeno, zapravo mogu prelaziti granice.

– Naravno da je svaki turist gospodarski interes. Mi smo turistička zemlja i jasno je koliko će nas pogoditi loša sezona. Ipak, s druge strane, ne želimo decidirano pozvati strance s obzirom na situaciju, ali nećemo ih odbijati te će moći doći na ljetovanje ako su uplatili neki aranžman – kaže  sugovornik Jutarnjeg blizak Stožeru, čime, ustvari, potvrđuje i izjavu koju je ministar Božinović novinarima dao u ponedjeljak.

Strani će turisti, pojašnjava dalje izvor, kao i oni koji dolaze u poslovne svrhe, na ulasku u zemlju dobiti upute o ponašanju u pisanom obliku.

– To će značiti što više zadržavanja u objektu u kojem imaju uplaćen odmor. Što se tiče mora, naravno da će se moći kupati jer su s tim ciljem i uplatili aranžman. Tu će se, naravno, morati pridržavati uputa koje su izdane za sve korisnike plaža, a to su higijena i fizička distanca, o čemu će brigu voditi koncesionari, koji su dužni provoditi smjernice Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo – dodaje.

Nakon što je Božinović još dao izjavu o tome kako turisti s uplaćenim smještajem u Hrvatskoj zapravo mogu prelaziti granicu, vijest je iznenadila brojne dionike turizma, posebno s obzirom na činjenicu da formalno-pravno nigdje nije izrijekom navedeno da su turistički razlozi dovoljni za prelazak granice.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Ministarstvo turizma Stožeru civilne zaštite poslalo je dopis u kojem predlaže da se stvar formalno-pravno i “legalizira”, odnosno da se u uvjete prelaska granice za strance doda kako “strani državljani granicu mogu prijeći ako posjeduju potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu”, a ta bi se potvrda, bude li inicijativa prihvaćena, odnosila na sve – hotele i ostale vrste smještaja, uključujući zakup u kampu, ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma, potvrdu rezervacije u luci ili vaučer putničke agencije.

Komentari

Autor: jutarnji.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.