Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

GRLIĆ RADMAN SAZVAO PRESICU

Hrvatska ekspresno odgovorila na potez Srbije: Savjetnik mora napustiti teritorij RH

Gordan Grlić Radman
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
Gordan Grlić Radman

Šta smo trebali? Pitati ih ko će biti protjeran? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem niti imenom

Hrvatski šef diplomatije Gordan Grlić Radman obratio se danas javnosti nakon protjerivanja hrvatskog diplomate iz Srbije.

“Predvidjeli smo eskalaciju, ali ne i ovakav radikalan potez, to nije uobičajeno”, rekao je Grlić Radman o srpskom protjerivanju hrvatskog diplomate, prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska poduzela recipročnu mjeru.

“Odlučili smo da se savjetnik Ambasade Srbije u Hrvatskoj Petar Novaković proglasi personom non grata Hrvatske. Nota je uručena ambasadorici i u njoj se navodi da savjetnik mora napustiti teritorij RH”, rekao je.

Kazao je i kako odbacuju osnove na osnovu kojih je protjeran hrvatski diplomat iz Srbije.

“Hrvatskom ambasadoru nije dat razlog, rečeno je da nije nužno reći razlog. Mi ne znamo razloge odluke, tim više je to zabrinjavajuće”, kazao je.

Na pitanje o napisima srpskih tabloida da je hrvatski diplomat protjeran pod optužbama za špijunažu, rekao je:

“Nisu ga protjerali mediji, nego ministarstvo vanjskih poslova Srbije. Oni nisu izrazili razloge, oni su naši partneri za komunikaciju, to je za nas relevantno. A ostale špekulacije, kako kome odgovara.”

“Ovo nismo očekivali, od Srbije smo očekivali pruženu ruku. Srbija je tako postupila, mi smo samo odgovorili recipročno”, rekao je.

Na pitanje je li savjetnik viša funkcija od prvog sekretara i znači li to da je Hrvatska uzvratila žešće Srbiji, Grlić Radman je kazao:

“To je stvar odabira, mi nismo očekivali da će neki diplomata biti protjeran. Mi smo uzvratili recipročno. Šta smo trebali? Pitati ih ko će biti protjeran? Nismo se rukovodili ni diplomatskim zvanjem niti imenom”, rekao je Grlić Radman, prenosi Index.

Protjerivanje Šnajdera

Podsjetimo, ministarstvo vanjskih poslova Srbije (MSP) nepoželjnom je osobom (persona non grata) proglasilo prvog sekretara Ambasade Hrvatske u Srbiji Hrvoja Šnajdera jer je “grubo izišao iz okvira diplomatskih normi”, saopćio je srbijanski MSP, ne navodeći više detalja.

Sinoć je srpski portal Novosti.rs objavio da se radi o “dokumentiranoj špijunaži i vrbovanju za rad za hrvatsku službu”. Novosti nisu objavile dodatne informacije, a ne navode ni izvor svojih tvrdnji. Tabloid Alo piše da je srpska agencija BIA (Bezbednosno-informativna agencija) “razotkrila hrvatskog diplomata koji je u Beogradu pokušao napraviti agenturnu mrežu”, a navode i da je “kontaktirao s ljudima iz politike, biznisa i medija”.

“Srpska služba je već duže vrijeme pratila njegove aktivnosti i kada je došla do svih relevantnih dokaza, poduzete su sve mjere da se njegovo neprijateljsko djelovanje zaustavi”, piše Alo, tabloid blizak režimu Aleksandra Vučića.