Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Premijer objavio

Hrvatska uvodi stroge mjere: Zatvaraju kafiće, restorane, kladionice…

plenkovic

Plenković je ranije na sjednici vlade kazao da mjere stupaju na snagu u subotu te da će na snazi biti do 21. decembra

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na konferenciji za medije predstavlja nove, stroge mjere za suzbijanje epidemije koronavirusa.

Uz premijera su konferenciji Davor Božinović, Krunoslav Capak, Zdravko Marić, Josip Aladrović i Tomislav Ćorić.

Plenković je ranije na sjednici vlade kazao da mjere stupaju na snagu u subotu te da će na snazi biti do 21. decembra.

Zabranjuju se javni događaji i okupljanja na kojima je više od 25 osoba na jednom mjestu. Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno 10 osoba. Obavezno je korištenje maski na otvorenom kada nije moguće držati distancu od 1,5 metar.

Javna događanja mogu trajati do 22 sata. Obustavlja se održavanje svadbenih svečanosti. Na sahranama može biti prisutno najviše 25 osoba, sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Obaveza je stanara, upravitelja zgrada i poslodavaca redovito dezinficiranje zajedničkih površina. Na okupljanja koja su dopuštena za svaku osobu mora biti osigurano najmanje 4 kvadratna metra površine.

Organizatori okupljanja moraju osigurati da se prostori provjetravaju, da ne bude više od dopuštenog broja osoba i da se svi pridržavaju mjera.

U javnom prijevozu popunjenost ne smije premašiti 40 posto mjesta. Vozači, zaposlenici i putnici obavezni su imati maske na licu. Kontrolu će provoditi inspektori ministarstva prometa, policijski službenici.

Kada je riječ o prodavnicama i trgovačkim centrima, na ulazu se mora istaknuti obavijest o najvećem broju kupaca koji istovremeno mogu biti u prostoru. Obavezna je primjena pojačane higijene i svakodnevno čišćenje prostora. Ograničenje radnog vremena za pekare je do 22 sata, zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati.
Obustavlja se rad kasina, automat klubova, kladionica, sajmova, drugih oblika turističkih i ekonomskih događanja. Obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, restorana i kafića osim hotela i kampova koji mogu usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, s tim da je restoranima dozvoljena priprema i dostava hrane koja će biti uz pridržavanje svih mjera ili osobnim preuzimanjem, dostavom i drive-in uslugama.

Obustavlja se rad teretana, sportski događaji, kazao je premijer. Obustavljaju se treninzi osim za najviše stepene takmičenja.

Nema proba amaterskih horova, odnosi se i na crkvene zborove. Nema dječjih igraonica, nema plesnih škola. U kinu nema konzumacije hrana.