Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Andrej Plenković

Hrvatska vlada: Pomoć Hrvatima u BiH u iznosu od 2,86 miliona eura

plenkovic3 (1)

“Izrazili smo naše želje, htijenje i podršku procesu povratku Hrvata u BiH na područje RS-a, što je naša trajna zadaća”, istaknuo je Plenković

Na početku sjednice Hrvatske vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na jučerašnji posjet Milorada Dodika, a na sjednici je usvojen prijedlog o finansiranju projekata važnih za ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini za tekuću godinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Između ostalih aktualnosti, predsjednik Hrvatske vlade Andrej Plenković komentirao je jučerašnji posjet člana Predsjedništva BiH iz enititeta Republika Srpska Milorada Dodika, istaknuvši kako su razgovarali o odnosima između dviju država, Hrvatske i BiH, posebno o zajedničkoj saobraćajnoj infrastrukturi, odnosno mostu kod Gradiške, mostu Svilaj, kao i o pitanjima ekonomske saradnje i rafinerije u Brodu.

Razgovaralo se i o trasi autoputeva kroz područje Republike Srpske te je dogovoreno da te trase neće ugrožavati kuće tamošnjih Hrvata, rekao je Plenković ocijenivši to jednim od konkretnih postignuća jučerašnjeg sastanka s Dodikom u Banskim dvorima.

“Izrazili smo naše želje, htijenje i podršku procesu povratku Hrvata u BiH na područje RS-a, što je naša trajna zadaća”, istaknuo je Plenković.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas predstavio je članovima Vlade prijedlog odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2020. godinu.

Milas je kazao kako Hrvatska u skladu sa svojim ustavnim ovlastima kontinuirano pruža podršku Hrvatima u BiH s ciljem zaštite njihovih konstitutivnih i ostalih prava.

“Stvaramo uvjete za ostanak, razvoj i jačanje položaja te bolju kvalitetu života Hrvata u BiH”, kazao je Milas.

U 2020. godini za ovu namjenu u državnom proračunu Republike Hrvatske osigurano je 21,5 miliona kuna (2,86 miliona eura). Hrvatska vlada je imenovala međuresorno povjerenstvo koje je nakon javnog natječaja donijelo zaključak o finansiranju 102 projekta s područja kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i ostalih programa.

Kriteriji su bili podrška većim strateškim razvojnim projektima koji imaju dugoročan učinak na opstojnost i bolji položaj hrvatskog naroda u BiH, projekti koji imaju potencijale za direktno ili indirektno otvaranje radnih mjesta te programi koji imaju veze s lokalnom zajednicom, kao i da projekti budu teritorijalno raspoređeni po mjestima gdje god žive Hrvati u BiH, istaknuo je Milas.