Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brojna zlodjela

Hrvatska vlada pozdravila presudu Mladiću: “Krvavi pohod počeo je u Hrvatskoj, pa nastavio u BiH”

plenkovic

Vlada Republike Hrvatske izražava žaljenje i nezadovoljstvo “što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini”

Vlada Republike Hrvatske pozdravila je današnju dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom, saopćeno je u utorak iz te vlade.

– Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao učesnik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju.

Vlada Republike Hrvatske ipak, izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno učestvovanje i najviših zvaničnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.

Uz to, Vlada Republike Hrvatske izražava žaljenje i nezadovoljstvo “što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tokom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini”.

– Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji – zaključuje se u priopćenju hrvatske vlade.