Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ministar najavio

Hrvatska vraća obavezno služenje vojnog roka

ivan anusic vojni rok
FOTO: Pixsell
Ivan Anušić: Tri su opcije

U Hrvatskoj je obavezno služenje vojske ukinuto početkom 2008. godine

Iako se donedavno činilo da bi najave uvođenja obaveznog vojnog roka mogle biti predizborni trik vladajućeg HDZ-a, ako je suditi prema najnovijim izjavama ministra odbrane Hrvatske Ivana Anušića, izgleda da je povratak služenja vojske u toj zemlji gotovo sigurna stvar. Više se, naime, ne radi o nekonkretnim i uvijenim najavama, nego je Anušić danas iznio nekoliko detalja koji sugeriraju da više nije pitanje hoće li se vojni rok vraćati, nego koji od tri modela će biti izabran, piše Index.

Obavezni vojni rok

Najvažnije od svega što je danas Anušić rekao je da se zaista radi o obaveznom vojnom roku, koji će morati služiti vojni obveznici muškog spola. Kako je rekao, mogu se prijaviti i žene, ali za njih neće biti obavezan. Uz to, ustvrdio je kako vojni rok neće krenuti ove godine jer se radi o velikom projektu koji treba temeljito pripremiti.

“Ove godine ga nećemo stići provoditi jer je potreban ozbiljan infrastrukturni zahvat. To je veliki logistički i finansijski projekat. Nije to usputni posao, to je ozbiljan posao i treba ga dobro pripremiti. Kad krene, ne smije biti nikakvih zastoja”, rekao je Anušić.

Koliko će trajati? Tri su opcije

Anušić je odgovorio i na pitanje koliko je planirano trajanje vojnog roka:

“U ovom trenutku nećemo o trajanju. Nevjerovatno je da javnost više zanima koliko će trajati umjesto kakav mu je smisao.”

“Uskoro ćemo imati tri prijedloga, odnosno, tri scenarija dužine vojnog roka. Iduće sedmice bismo to trebali imati. Nakon toga uputit ću to na uvid premijeru i predsjedniku pa s premijerom dogovarati daljnje korake, kako i na koji način, i od kada provoditi vojni rok”, rekao je.

Šta će se raditi tokom vojnog roka?

Anušić je odgovorio i na pitanje šta će se raditi tokom vojnog roka.

“Postoji nešto što se zove baratanje ubojitim sredstvima. Nakon toga postoji i jedan dio koji se odnosi na znanje, taktiku, primjenjivanje taktike u određenim situacijama, bilo da se radi o odbrani, napadu… Postoji i treći dio – fizička priprema”, rekao je Anušić.

“Za to je dovoljno tri mjeseca, čak i ako ste u potpunoj fizičkoj nepripremljenosti. Za tri mjeseca možete postati od nekoga ko ne može pretrčati 50 metara, da možete odraditi jedan ozbiljan marš od 30 kilometara s opremom, možete odraditi jedno trčanje od 3.200 metara, što je nivo koji bi svi trebali moći napraviti”, ustvrdio je ministar.

U Hrvatskoj je obavezno služenje vojske ukinuto početkom 2008. godine.