Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Hrvatska želi raspravu o BiH na redovnom samitu EU krajem marta

grlic radman ftv (1)

O sankcijama protiv Rusije u utorak popodne razgovaraju i ministri vanjskih poslova država članica na vanrednom sastanku u Parizu

Ministri za opće poslove EU-a započeli su u utorak u Bruxellesu rad na pripremama dnevnog reda sljedećeg redovnog samita EU-a krajem marta, a Hrvatska je zatražila da se na tom sastanku na vrhu razgovora o Bosni i Hercegovini.

„Hrvatska je sa svoje strane istakla da bi htjela vidjeti raspravu na Evropskom vijeću o Bosni i Hercegovini”, izjavila je državna sekretarka u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova Adreja Metelko Zgombić.

Dodala je kako opasna situacija u Ukrajini ne bi trebala zasjeniti stanje u Bosni i Hercegovini.

Ministri država članica zaduženi za evropske poslove razgovarali su i o stanju u Ukrajini, što će također biti na dnevnom redu redovnog proljetnog samita 24. i 25. marta.

„Ja sam uime Hrvatske ponovila osudu ruskog priznanja dvaju ukrajinskih područja izvan vladine kontrole i podržali brzo usvajanje paketa sankcija”, rekla je Metelko Zgombić.

O sankcijama protiv Rusije u utorak popodne razgovaraju i ministri vanjskih poslova država članica na vanrednom sastanku u Parizu.

Prije početka toga sastanka, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman je također osudio ruski ukaz o priznanju regija Donjeck i Lugansk

„Pozivamo Rusiju da opozove ta priznanja i da se vrati razgovorima. Želio bih ponoviti punu hrvatsku podršku nezavisnosti, suverenosti i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine”, rekao je Grlić Radman.