Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

avionska nesreća

Hrvatski GSS objavio fotografije potrage za nestalim avionom

hgss potraga (1)

– Izmjena vremenskih uslova omogućila nam je kvalitetniji pregled terena. Teren mokar, šuma gusta je gusta, vidjet ćemo hoće li biti poteškoća s izvlačenjem aviona – rekao je Granić

Danas u 10:50 sati uočeni su dijelovi sportskog aviona Cessna koji se srušio jučer u sjeverno od Rakovice u Hrvatskoj.

Direktor Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i načelnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) obratili su se javnosti oko 12 sati.

– Teški vremenski uslopvi koji su nas ovih 23 sata držali, ali ovdje prisutni su izvršili svoju zadaću. Potvrđujem da su svi putnici poginuli. Ovim putem izražavam svoje saučešće porodicama. Ovaj avion, koliko ja znam, nema crnu kutiju – kazao je Trut.

Kazao je da je policija ogradila mjesto gdje je pronađena letjelica te da će istraga utvrditi uzrok nesreće.

Na mjestu gdje je nađena letjelica su snažne vrtače, rekao je načelnik HGSS-a Josip Granić.

– Izmjena vremenskih uslova omogućila nam je kvalitetniji pregled terena. Teren mokar, šuma gusta je gusta, vidjet ćemo hoće li biti poteškoća s izvlačenjem aviona – rekao je Granić.

Na teren je došao i glavni zrakoplovni istražitelj Danko Petrin iz Odjela za istrage avionskih nesreća, koji je rekao da je istraga uzroka pada letjelice važna kako se po istom obrascu ne bi dogodila neka druga nesreća.

Petrin je rekao da je za slučaj potrebe analize dijela aviona u vrlo specifičnom laboratoriju organizirana mreža istražnih tijela Evropske unije.

“Istražna tijela Njemačke i Francuske imaju laboratorije kakve mi nemamo, ali u slučaju potrebe tehnička se analiza odradi u njihovim laboratorijima“, rekao je Petrin.

Drugi istražitelj Dejan Ćurik dodao je da će se u konkretnom slučaju sve temeljito istražiti.

U avionu su bile četiri osobe – Švicara, dvoje Nijemaca i jedna osoba s hrvatskim državljanstvom.

Jučer u 11:25 s radara Hrvatske kontrole zračne plovidbe na širem slunjskom području nestao je avion tipa Cessna 182, koji je letio iz Splita prema Njemačkoj.

U potrazi je od jučer sudjelovao velik broj pripadnika HGSS-a, policije i civilne zaštite. Potraga je trajala cijelu noć, a jutros se u nju uključilo još ljudi, među njima lovci i lokalno stanovništvo.

Ostaci aviona pronađeni su danas u 10:50 nedaleko od mjesta Broćanca kod Rakovice.