Globus

Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar: EU treba pojačati pažnju na situaciju u BiH

19/11/2020

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi također se složio za sagledavanjem šire slike o BiH, jer svima nam je u interesu stabilna i prosperitetna BiH

Na videokonferencijskom sastanku Vijeća za vanjske poslove hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman europske kolege informirao je, između ostaloga, o stanju u BiH te o potrebi reforme Izbornog zakona u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Grlić Radman izjavio je nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove da je europske kolege izvijestio o lokalnim izborima nedavno održanim u Bosni i Hercegovini, te o izborima u Mostaru, koji se održavaju slijedom dogovora političkih čelnika BiH.

“Taj dogovor uključuje i dogovor o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Ponovio sam kako je važno gledati prema budućnosti, prema parlamentarnim izborima 2022. godine i da je upravo zbog ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti Bosne i Hercegovine potrebno čim prije krenuti u izmjenu izbornog zakona”, kazao je Grlić Radman.

„Apelirao sam na kolege ministre zemalja članica EU, da mi kao EU pojačamo pažnju prema situaciji u BiH budući da ta multietnička zemlja zahtijeva poseban i prilagođen pristup, osobito kada je riječ o migracijama, ali i o socioekonomskoj situaciji”, izjavio je Grlić Radman.

Ponovio je poziv da Vijeće EU održi sveobuhvatnu raspravu o BiH.

Visoki predstavnik Josep Borrell najavio je svoj odlazak u BiH povodom obilježavanja 25. godišnjice Daytonsko-pariškog sporazuma, izvijestio je Grlić Radman, te prenio da Borrell dijeli hrvatsku zabrinutost za stanje u BiH.

“Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi također se složio za sagledavanjem šire slike o BiH, jer svima nam je u interesu stabilna i prosperitetna BiH i svi podržavamo njen euroatlantski put”, zaključio je Grlić Radman.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.