davor božinović

Hrvatski ministar priznao da su u nasilju nad migrantima učestvovali policajci

davor-bozinovic-pixsell

Riječ je o uznemirujućim snimcima nasilja koji su objavili brojni svjetski mediji

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović izjavio je u petak da je utvrđeno da su hrvatski policajci učestvovali u nasilnom protjerivanju migranata na granici s BiH, piše Radio Slobodna Evropa.

Riječ je o uznemirujućim snimcima nasilja koje je objavio hrvatski RTL, kao i brojni strani mediji.

“Generalni direktor policije je, čim je video snimke, poslao stručni tim koji je vrlo intenzivno radio i koliko je meni u ovome trenutku poznato, oni su utvrdili da se radi o policijskim službenicima”, rekao je Božinović u Luksemburgu gdje učestvuje na sastanku ministara unutrašnjih poslova država članica EU.

On je istakao da se radi o “individualnom prekršaju nekolicine policijskih službenika” naglasivši da je riječ o neprihvatljivom ponašanju.

U emisiji “Potraga” RTL je objavio uznemirujuće snimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi da tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i uniforme nalik na dio uniforme te jedinice.

Čuje se i jedan od maskiranih da poslije udarca migranta palicom viče za njim: “Go to Bosnia”.

Prema navodima RTL, sve je snimljeno u junu za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa učestvovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Holandije, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, holandskog Pointera, Novosti i Špigela.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili taj događaj nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani.

Hrvatska se proteklih godina više puta suočavala s optužbama da sprovodi nasilne deportacije migranata, tzv. pushbackove, protjerivanja s hrvatskog tla.

O tome su pisali brojni domaći i svjetski mediji, kao i nevladine organizacije, tvrdeći da nije riječ o izolovanim slučajevima, da sve odobrava EU i da se slične stvari događaju i u drugim dijelovima Evrope, odnosno na spoljnim granicama EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković prethodno je izjavio da još nije utvrđeno ko stoji iza nasilnog protjerivanja migranata na granici s BiH, ocijenivši incident sramotnim, jer se na snimku objavljenom u medijima ne vidi da su oni ikome prijetili.

“Osuđujemo nasilje, pogotovo nasilje prema migrantima koji prema viđenom ne pokazuju nikakve signale nekog kontra napada. Nisam primijetio da su ti ljudi nekome fizički prijetili. To je ono što je sramotno i izrazito loše”, rekao je premijer novinarima u Zagrebu.

Na pitanje može li biti sankcija EU, Plenković je odgovorio da se mora utvrditi šta se dogodilo.

“Niko nije zadovoljan time, ni mi ni EK”, dodao je premijer.

On je ukazao da hrvatska policija već godinama čuva zelenu granicu i da iz političkih razloga ne želi da podigne žicu prema BiH, odnosno radi odnosa sa Hrvatima, Bošnjacima i Srbima.