Globus

davor božinović

Hrvatski ministar: Stanje u Srbiji i BiH se ne popravlja

21/06/2020

Božinović objasnio ko smije ući u Hrvatsku

U Srbiji i Bosni i Hercegovini stanje s koronavirusom ne popravlja se, no granice s tim zemljama i dalje su otvorene, pišu hrvatski mediji.

U Srbiji broj novozaraženih ne pada značajnije već peti dan zaredom i u posljednja 24 sata potvrđen je 91 novi slučaj.

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata zaraza koronavirusom potvrđena kod još 77 osoba.

No dok je Slovenija za građane tih zemalja na svoj teritorij uvela obaveznu 14-dnevnu karantinu, hrvatske vlasti o tome još ne razmišljaju, kao ni o drugim strožim mjerama.

Ko iz Srbije i BiH može ući u Hrvatsku

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović na presici Nacionalnog štaba civilne zaštite rekao je da se većini onih koji iz Srbije i BiH apliciraju za ulazak iz Hrvatske – odbije.

“Što se tiče mjera za susjedne zemlje, za samo deset država članica EU otvorili smo granice tako da njihovi državljani ne moraju dokazivati svrhu ulaska u RH. To se ne odnosi na naše susjede koji nisu članice EU, oni moraju dokazivati da postoji neodgodiva osobna potreba (npr. smrt u porodici, liječenje) ili ako su u pitanju neodgodivi poslovni sastanci. To su bili uvjeti i ranije, no ako bi neko najavio da ima važan poslovni sastanak, puštalo bi ga se. Sad se traži potvrda i procjena da je sastanak neodgodiv. Koriste se različite aplikacije i mailovi. Najveći dio upita iz trećih zemalja, a tu su i BiH i Srbija, negativno se rješava, tj. odbija se ulazak, to je otprilike 70% takvih zahtjeva. Nakon ovih uputa i javnih poziva u odnosu na nedjelju sedmicu dana prije, danas bilježimo 40% ulazaka manje iz BiH i oko 20% manje iz Srbije”, rekao je Božinović.

Njegov zamjenik Damir Trut u Dnevniku N1 je pojasnio kako strože mjere zasad ne dolaze u obzir jer u Štabu smatraju da za njih zasad nema potrebe.

“Mi smo promišljali o takvim situacijama, mislimo da u ovom trenutku nije potrebno. Imamo režim na granicama. Ne može ući onaj ko nema potrebu, onaj ko nema neki neodloživ posao”, rekao je zamjenik načelnika Nacionalnog štaba civilne zaštite Damir Trut.

Dolazak turista

Na presici se govorilo i o ulascima turista u Hrvatsku.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio da u Hrvatskoj trenutno boravi 154.530 stranih turista, ni jedan nije zaražen koronom, no nije rekao koliko je turista uopće testirano.

Na dolazak turista osvrnuo se i Božinović.

“Dolazak stranih gostiju, turista se očekuje. Španija se otvorila za sve turiste Evropske unije iako jučer imaju 363 nova slučaja i sedam umrlih. Njemačka je postavila kriterij na 50 zaraženih osoba na 100.000 stanovnika što je puno više nego što je situacija u Hrvatskoj. Uz apele na sve da se pridržavaju mjera, moramo održati turizam, a podaci izvana pokazuju da je Hrvatska jedna od najprivlačnijih destinacija za strane turiste”, rekao je na presici Božinović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.