Globus

Gari Kapeli

Hrvatski ministar turizma: Ogroman interes turista, otvorit ćemo i granicu sa BiH

07/05/2020

Dodao je kako je u planu otvaranje granice i s Bosnom i Hercegovinom

Ministar turizma Hrvatske Gari Kapeli danas je rekao da je veliki interes niza zemalja za otvaranje granica za turiste te da se o tome intenzivno razgovara.

U izjavi prije sjednice vlade naveo je primjer Italije iz koje je, kako je rekao, zadnja tri dana stiglo više od sto upita budući da stanovnici te zemlje imaju rezervacije za avgust koje ne žele otkazati.

“Italijani se još nadaju doći u Hrvatsku. O Sloveniji, Austriji, Češkoj da ne govorimo”, rekao je Kapeli dodajući da većih otkaza za jul i avgust nema, dok je za jun otkazano oko polovine rezervacija.

Smatra da će se i ti gosti “vratiti u igru” ako se granice otvore tokom sljedeće dvije-tri sedmice.

Na pitanje novinara kako će se otvoriti granice unutar EU, odgovorio je da će se to uređivati bilateralno.

Dodao je kako je u planu otvaranje granice i s Bosnom i Hercegovinom.

Novinare je zanimalo i šta je s CRO karticom, a ministar je odgovorio da ta kartica nije uvedena zbog korone, već da je riječ o dugoročnom projektu.

Kazao je i kako će sutra na pres-konferenciji Štaba biti objavljene tačne mjere za ugostiteljstvo i turizam koje su, kako kaže, više nego korektne.

Kapeli je za BHRT kazao kako će biti određene mjere zaštite.

“Neće tu ništa posebno biti osim onih mjera socijalne distance od dva metra, tako će biti i za plaže, nikakvi boksovi, nikakvi pleksiglasi, nikakve barijere na plaži. Detalji oko restorana i kafića kao što sam rekao udaljenost dva metra. Dezinfekcija, pranje ruku. U restoranima će zajedno moći sjediti bez distance ljudi koji su došli zajedno na more, porodice. Ako ih je četvero, petero svi će moći biti u restoranima zajedno jer oni borave zajedno i u apartmani i doputovali su zajedno”, objasnio je.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.