Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski MUP demantovao novinara da je ušao u zemlju bez kontrole

britanski-novinar1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske demantovalo je dio teksta koji je objavio britanski list “The Sun”, u kojem se navodi da je novinar ovog lista prošao kroz Republiku Hrvatsku, a da pritom nad njim ni u jednom trenutku nije obavljena granična kontrola hrvatske policije.

U saopćenju iz hrvatskog MUP-a navodi se kako se radi o neistinitim i netačnim tvrdnjama jer je hrvatska granična policija evidentirala novinara Emilea Pierrea Ghessena.

“Ghessen je evidentiran 23. novembra u 14:10 sati na željezničkom graničnom prijelazu Tovarnik pri ulasku u RH, dok ga je dan poslije, 24. novembra u 17:20 sati evidentirala na aerodromskom graničnom prijelazu Zagreb (ZL Pleso) na izlazu iz RH”, piše u saopćenju.

MUP je kao dokaz objavio i sken Ghessenovog pasoša napravljen prilikom granične kontrole.

Naglašeno je također da je za svaku osudu iznošenje ovakvih neistinitih i zlonamjernih tvrdnji kojima se nanosi šteta ne samo ugledu hrvatske policije, nego i Republici Hrvatskoj prikazujući ju nesigurnom zemljom.

“The Sun” je objavio kako je novinar ovog lista uspio put od Turske do Pariza proći za samo šest dana bez da je ikome pokazao svoj pasoš.

Ghessen je između ostalog napisao kako su hrvatski granični policajci došli da bi provjerili njegov pasoš, no on se uspio sakriti u WC i ostavio vrata otključana tako da izgleda da nije zauzeto.

“Čuo sam da su policajci otišli i mi smo krenuli. Četiri sata kasnije bio sam u Zagrebu i proveo noć u hostelu”, napisao je u svom dnevniku Ghessen.