Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski odgovor Vučiću: “Oluja” je spriječila masakr kao u Srebrenici

aleksandar vucic

Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović oštro je uzvratio srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću koji je rekao da je akcija “Oluja” jedan od najtužnijih dana u srbijanskoj povijesti, poručivši mu da nije vjerodostojan jer je devedesetih pozivao na ubojstva i mržnju i istaknuvši da je Oluja spriječila masakr puno veći od Srebrenice.

“Komentari osobe koja je ‘90-tih s puškom u ruci poticala sve ono najgore i pozivala na ubojstva i mržnju nisu nimalo vjerodostojni”, rekao je Kotromanović u priopćenju.

Vučić je u petak u Beogradu rekao da Hrvatska planira ove godine veliku proslavu godišnjice akcije “Oluja”, a za Srbiju i Republiku Srpsku taj dan je dan žalosti i najtužniji dan u srbijanskoj povijesti.

“Oni (Hrvati) planiraju veliku proslavu, a za nas je to od ove godine pa zauvijek dan žalosti, koji je proglašen odlukom vlade Srbije i RS na zajedničkoj sjednici. Za nas ne postoji, teško je pronaći, tužniji dan u srbijanskoj povijesti”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom.

Kotromanović kaže da Vučić iznova balansira krivnju i izjednačava žrtvu i agresora, dok mjesta poput Vukovara i Srebrenice najbolje govore tko je bio žrtva.

“Operacija Oluja je bila legitimna akcija koja je spriječila, među ostalim, još jedan masakr koji bi bio puno veći od Srebrenice. I upravo zato mislim da bi premijer Srbije trebao više uvažavati operaciju Oluja jer bi bez nje, danas vrlo vjerojatno morao odlaziti na još jednu komemoraciju i ispričavati se za još jedan genocid”, rekao je Kotromanović.

Naglasio je da sitne diplomatske igre ne mogu iskriviti povijesne činjenice da se rat vodio u Hrvatskoj i BiH i pozvao Srbiju da slijedi primjer Hrvatske koja ne promiče mržnju i ne opravdava ono što je bilo loše.

“I zato je danas članica Europske unije i NATO-a. Nadam se da će vodstvo Srbije uvidjeti da je to jedini put koji vodi naprijed”, poručio je Kotromanović Vučiću.