Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski političari traže blaže mjere kontrole na granici

guzve granica

Predstavnici Istarskog demokratskog sabora /IDS/ zatražili su od predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića ublažavanje mjera kontrole na granici, jer se nanosi šteta Hrvatskoj.

Predstavnici IDS-a u otvorenom pismu Junkeru upozoravaju da Uredba Evropskog parlamenta i Savjeta o kontroli na spoljnim granicama stvara haos na hrvatskim graničnim prelazima čime je ugrožen turizam.

Predsjednik IDS-a Boris Miletić i IDS-ov poslanik u Evropskom parlamentu Ivan Jakovčić naveli su da je nova Uredba prouzrokovala velike gužve na granicama, pa se na nekim prelazima u kolonama čeka do četiri sata.

“Apelujemo da učinite sve što je potrebno da bi Hrvatske postala dio Šengenskog prostora, za što smo, kao što znate, ispunili cijeli niz zatraženih uslova”, istaknuto je u pismu.

Miletić i Jakovčić smatraju da Vlada mora osigurati da se na svim ključnim graničnim prelazima prema zemljama EU pojačaju resursi za brži i veći prihvat ljudi i vozila, prenose hrvatski mediji.

Istarski župan Valter Flego ukazao da je Istra turistička regija i da nova uredba ne smije dovoditi u pitanje njenu poslovnu i životnu rutinu, te upozorio da stvari ne mogu tako funkcionisati već da to mora biti odmah riješeno.

On je istakao da je svjestan potrebe za podizanjem bezbjednosnih standarda, ali da to ne može ugroziti pravo na slobodu kretanja, što je jedan od osnovnih stubova EU.