Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbor za vanjsku politiku

Hrvatski sabor deklaracijom osudio agresiju na Ukrajinu

sabor hrvatska fena (1)

Također se navodi da daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama

Odbor za vanjsku politiku Hrvatskog sabora jednoglasno je u četvrtak usvojio Deklaraciju o Ukrajini kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na njezin suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost.

U Deklaraciji se navodi i da Hrvatski sabor poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Sabor ujedno osuđuje priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luhanska jer, kako se navodi, taj čin predstavlja grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka.

Također se navodi da daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama.

Sabor izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva hrvatsku vladu da joj pruži humanitarnu i tehničku pomoć.

Predsjednik Odbora Gari Cappelli ocijenio je da su svjesni i ekonomskih posljedica koje će sukob imati na hrvatsko gospodarstvo, posebice na turizam obzirom da brojni Ukrajinci ljetuju u Hrvatskoj zbog čega bi proračun mogao pretrpjeti gubitak od 350 milijuna eura, prenosi Hina.

Premijer Andrej Plenković predložio je u četvrtak predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću da se sutra, u petak, 25. veljače, sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS) zbog ruske agresije na Ukrajinu, potvrđeno je Hini iz Vlade.

Vezano za ukrajinsku krizu, hrvatski premijer Andrej Plenković predložio je predsjedniku Republike Hrvatske da se u petak održi sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost na kojoj bi jedina točka bila ruski napad na Ukrajinu.