Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski Sabor minutom šutnje odao počast žrtvama genocida

SONY DSC

Zastupnici u Saboru Hrvatske tokom jutrošnjeg zasjedanja su se prisjetili žrtava genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

Hrvatski zastupnici su prije današnjeg nastavka zasjedanja 17. sjednice minutom šutnje odali počast žrtvama najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i zastupnik Nedžad Hodžić iz Bošnjačke demokratske stranke Hrvatske su održali kratki govor u povodu 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Leko je u svome obraćanju podsjetio prisutne da je genocid u Srebrenici najteži zločin na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

“Genocid koji su nad Bošnjacima počinili pripadnici velikosrpskih snaga, strahovita ratna razaranja, rane, suze i bol, gradovi pod opsadom i odsječeni od ostatka svijeta. Nestašica vode, hrane i smrt tada su već bili svakodnevnica u ratom zahvaćenoj BiH. Međutim, zločin koji je u srpnju 1995. godine počinjen u Srebrenici nadmašio je sva ratna zlodjela koja su do tada bila počinjena na tlu BiH”, rekao je Leko.

Napomenuo je da je osam hiljada muškaraca i dječaka različite dobi ubijeno s namjerom etničkog čišćenja tog područja.

“Puna dva desetljeća nakon genocida u Srebrenici, agonija obitelji žrtava traje i dalje. Još uvijek traje potrga za nestalima i ubijenima. Na području oko Srebrenice se nalaze i iskopavaju njihovi ostaci i danas”, rekao je Leko nakon čega je prisutne pozvao da minutom šutnje odaju počast žrtvama genocida u Srebrenici i izraze na taj način solidarnost s patnjama njihovih porodica.

“Veliko zlo i nepravda koja im je učinjena i koja nikada neće moći biti ispravljena zaslužuje najoštriju osudu, a mi možemo reći, ne ponovilo se više nikada”, zaključio je Leko.

Zastupnik Hodžić je podsjetio da će sutra u Memorijalnom centru u Potočarima biti sahranjeni posmrtni ostaci 136 novoidentificiranih žrtava srebreničke tragedije čime će broj pronađenih, identificiranih i sahranjenih žrtava genocida u Srebrenici iznositi 6.377, a za više od 2.000 žrtava još se traga.

“Ovih se dana diljem svijeta prisjećamo žrtava genocida u Srebrenici, odajemo dužni pijetet nevinim žrtvama i iskazujemo sućut preživjelim članovima njihovih obitelji. U Republici Hrvatskoj i ove godine kako i ranijih godina nizom manifestacija podsjećamo na zbivanja u Srebrenici u ljeto 1995. godine, podsjećamo na najveću tragediju koja se u Europi dogodila nakon Drugog svjetskog rata i na pragu 21. stoljeća”, rekao je Hodžić.

Na kraju se zahvalio Saboru Hrvatske što je i ranije na neki način odavao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Osim toga, zastupnicima u Saboru je podijeljen Cvijet Srebrenice.

Domagoj Hajduković, zastupnik iz reda Socijaldemokratske partije Hrvatske, napisao je na Twitter profilu da je Sabor Hrvatske odao počast žrtvama genocida u Srebrenici.

“U Saboru smo se prisjetili nevinih žrtava u Srebrenici. Nadam se da su mrtvi živima otvorili oči. Mir je najveće blago”, napisao je hrvatski zastupnik.