zagreb

Hrvatski sabor potvrdio nove ministre i dva potpredsjednika Vlade

Vlada RH

Rekonstrukcija je uslijedila u zadnjoj trećini mandata ove Vlade, nakon niza korupcijskih afera više ministara koje su u medijima razotkrivane tjednima

Hrvatski sabor je većinom glasova na izvanrednoj sjednici izglasao povjerenje novim ministrima i potpredsjednicima hrvatske Vlade koje je premijer Andrej Plenković predložio u opsežnoj rekonstrukciji.

Na poziciju smijenjenog ministra uprave Lovre Kušćevića dolazi Ivan Malenica, ministra imovine Gorana Marića zamijenit će Mario Banožić, ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića dosadašnja državna tajnica Marija Vučković, ministricu regionalnog razvoja Gabrijelu Žalac naslijedit će dosadašnji ministar rada Marko Pavić, na čije mjesto pak dolazi dosadašnji šef HZMO-a Josip Aladrović, piše Jutarnji list.

Funkciju smijenjene ministrice socijalne skrbi Nade Murganić preuzet će Vesna Bedeković, a na čelu Ministarstva vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić, koja odlazi na dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, naslijedit će karijerni diplomat Goran Grlić Radman. Imenovana su i dva nova potpredsjednika Vlade – ministar financija Zdravko Marić i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Svi oni su dobili glasove 82 zastupnika.

Rekonstrukcija je uslijedila u zadnjoj trećini mandata ove Vlade, nakon niza korupcijskih afera više ministara koje su u medijima razotkrivane tjednima.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako je izglasavanjem novih ministara zaokružena rekonstrukcija to jest osvježenje Vlade.

Ponovio je da su im ciljevi: gospodarski rast, društvena solidarnost, pravna sigurnost, jačanje vrijednosti u političkom sustavu i snažno pozicioniranje Hrvatske na međunarodnoj sceni, prenijela je Hina.

Oporba u Hrvatskom saboru ocijenila je kako je rekonstrukcija Vlade zapravo “prikrivanje kriminala”, “spašavanje Plenkovića”, a uoči glasovanja o novim ministrima i potpredsjednicima Vlade tražili su raspisivanje izbora, a nakon stanke nisu sudjelovali u glasovanju.