Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Hrvatski Sabor prekinuo zasjedanje, izbori sve vjerovatniji

glavas

Na prijedlog opozicionog dijela zastupnika, predsjednik Sabora Željko Reiner danas je privremeno prekinuo sjednicu Sabora zbog političke krize koja je na vrhuncu.

Prema porukama koje dolaze iz redova opozicionog SDP-a, HNS-a, ali i ostalih stranaka kao što su Most, Živi zid, HDSSB i drugih, predsjedniku Sabora predano je više od 76 potpisa za raspuštanje Hrvatskoga sabora.

Riječ je o više inicijativa, odnosno zahtjeva, koje pojedinačno potpisuju i predaju pojedini klubovi zastupnika.

Predsjednik Sabora je potvrdio da se sjednica prekida dok ne završe konzultacije kod predsjednice oko 13.30 sati izjavom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Hoće li se sjednica Sabora nastaviti danas ili tek u ponedjeljak, nije definirano.

Novi parlamentarni izbori su sve sigurniji scenario, a njihov termin najvjerovatnije će biti početkom septembra, kada završe godišnji odmori i kako bi izlaznost na izbore bila veća.

Nakon što je Sabor Hrvatske jučer izglasao nepovjerenje Vladi, danas su u Uredu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović započele konzultacije sa predstavnicima klubova i zastupnicima.

Konzultacije na Pantovčaku započele su primanjem predstavnika i članova manjih saborskih klubova, a iza podneva na razgovor dolaze Most, zatim SDP pa na kraju i HDZ.

Branimir Glavaš iz HDSSB-a jedan je od prvih koji je stigao na konzultacije nakon krize koja je nastupila jučerašnjim padom Vlade.

Glavaš je izjavio kako je stav njegove stranke da su prijevremeni izbori najbolje rješenje. Izjavio je kako u predsjednici vidi faktor stabilnosti Republike Hrvatske te kako na njoj leži odgovornost u kojem će se smjeru razvijati politički događaji u zemlji.

Glavaš je najavio kako će nakon povratka u Sabor, već danas, podnijeti zahtjev za raspuštanjem Sabora, istu mjeru koju aktiviraju SDP, Most, Živi zid i druge stranke.

Nakon Glavaša, na konzultacijam su bila tri “otpadnika” iz Mosta na čelu sa Ivanom Lovrinovićem koji ima tri potencijalna glasa za novu HDZ-ovu Vladu. Ključno pitanje koje se nalazi pred svim klubovima je hoće li podržati novog HDZ-ovog mandatara ili su za prijevremene izbore.

Ukoliko HDZ donese predsjednici potpise najmanje 76 saborskih zastupnika koji podržavaju njihovog novog kandidata za mandatara Zdravka Marića, predsjednica bi imala mogućnost imenovati novu Vladu.