Globus

otvoreno pismo hrvatskoj predsjednici

HRW poziva Hrvatsku da prestane vraćati migrante i azilante u BiH

15/07/2019

Hrvatski granični službenici su loše postupali prema stotinama, možda hiljadama, migranata i tražitelja azila koji zaslužuju pomoć i pravdu

Udruženje za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u ponedjeljak je u otvorenom pismu hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zatražila da Hrvatska smjesta prestane po kratkom postupku vraćati migrante i tražitelje azila u Bosnu i Hercegovinu, optužujući hrvatske vlasti da u nekim slučajevima koriste i silu.

“Zagreb treba stati na kraj vraćanju migranata u zemlju iz koje pokušavaju ući u Hrvatsku i prestati s nasiljem prema migrantima na svojim granicama. Hrvatski granični službenici su loše postupali prema stotinama, možda hiljadama, migranata i tražitelja azila koji zaslužuju pomoć i pravdu”, napisala je Lydia Gall, zadužena u HRW-u za Balkan i istočne zemlje Evropske unije, javlja Hina.

Prema HRW-u, hrvatska predsjednica je u nedavnoj izjavi za švicarsku televiziju priznala da hrvatski pogranični službenici učestvuju u prisilnom vraćanju migranata, ističući da hrvatske vlasti imaju obavezu istražiti te navode i pozvati na odgovornost one koji djeluju protivzakonito.

Tokom prošlosedmične posjete Švicarskoj, novinar švicarske državne televizije je hrvatskoj predsjednici kazao da televizija posjeduje snimke pretučenih migranata koji tvrde da ih je hrvatska policija nasilno i ilegalno odvratila od ulaska u zemlju, a ona je odgovorila da “govori o ilegalnim imigrantima koji žele ilegalno ući u Hrvatsku”.

HRW je u decembru 2018. u svom izvještaju naveo zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH, a u mnogim slučajevima, kako se tvrdi u izvješću, takva protjerivanja su uključivala i nasilje, no hrvatska vlada je odbacila sve optužbe o vraćanju po kratkom postupku i korištenju nasilja.

Državna sekretarka u Ministarstvu unutarnjih poslova RH, podsjeća HRW u pismu, je na sastanku 20. maja kazala da su ljudi s kojima je to udruženje razgovaralo izmislili ta svjedočenja, a aktiviste je optužila da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi hrvatsku policiju prikazali u lošem svijetlu.

HRW ističe da je vraćanje migranata po kratkom postupku, bez da se razmotre njihove potrebe za zaštitom, protivno evropskom zakonu o azilu, Evropskoj povelji o temeljnim pravima i Konvenciji o izbjeglicama iz 1951.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.