HRW upozorio Filipine na moguće isključenje iz UNHRC-a

Rodrigo Duterte

Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) upozorila je da bi Filipini mogli snositi ozbiljne sankcije zbog grubog kršenja ljudskih prava u krvavom ratu kojeg predsjednik te zemlje Rodrigo Duterte vodi protiv krijumčara droge, javlja Anadolu Agency (AA).

Zvaničnik HRW-a John Fisher izjavio je da bi se Filipini mogli suočiti s ozbiljnim ekonomskim sankcijama i isključenjem iz članstva u Vijeću Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UNHRC) koje okuplja 47 zemalja.

“Smatramo da Filipini krše svoje obaveze koje proističu iz članstva i da bi Generalna skupština trebala razmotriti izbacivanje Filipina iz UNHRC-a”, kazao je Fisher, šef ureda HRW-a u Ženevi.

Ističući kako je članstvo u Vijeću privilegija koju imaju članice tog tijela, Fisher je kazao da to ujedno nosi i obavezu poštivanja ljudskih prava i saradnje sa tom organizacijom.

On je podsjetio da je 39 država ranije objavilo zajedničku izjavu u kojoj osuđuju nasilje i ubijanje više hiljada ljudi u filipinskom ratu protiv droge.

“Široka je paleta sankcija koje se mogu nametnuti Filipinima. Naravno, tu su i ekonomske sankcije, posebno one na bilateralnom nivou”, kazao je Fisher i dodao da UN mora reagirati na nasilje na Filipinima.