Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

utrka s vremenom

I dalje traje potraga: Ima li nade za putnike podmornice koja je nestala prije pet dana

titanik podmornica
Foto: Twitter

Titan je krenuo sa 96 sati rezervi zraka, saopćila je kompanija, što znači da će njegovi rezervoari kisika vjerovatno biti istrošeni u četvrtak ujutro

Multinacionalni tim za potragu u četvrtak je peti dan pretraživao morem i nebom iznad stoljetne olupine Titanica, tražeći turističku podmornicu s pet osoba koja je nestala, i sada je samo nekoliko sati od kraja svog pretpostavljenog snabdijevanja zrakom.

Podvodno plovilo Titan veličine kombija, kojim upravlja OceanGate Expeditions sa sjedištem u SAD-u, započelo je spuštanje u okean u nedjelju u osam sati ujutro po lokalnom vremenu. Izgubio je kontakt sa svojim površinskim brodom za podršku, pri kraju onoga što je trebalo biti dvosatno ronjenje do mjesta najpoznatijeg brodoloma na svijetu, u zabačenom kutku sjevernog Atlantika.

96 sati zraka

Titan je krenuo sa 96 sati rezervi zraka, saopćila je kompanija, što znači da će njegovi rezervoari kisika vjerovatno biti istrošeni u četvrtak ujutro. Koliko će zrak zapravo trajati, kažu stručnjaci, ovisi o različitim faktorima, poput toga da li podmornica još uvijek ima snagu i koliko su mirni oni koji su ostali u njoj.

Odbrojavanje do nestanka kisika predstavlja, ipak, samo hipotetički rok, pod pretpostavkom da je nestalo plovilo čak i dalje netaknuto, umjesto da je blokirano ili oštećeno u opasnim dubinama u blizini morskog dna.

Čuli se zvukovi

Spasilački timovi i rodbina petero putnika na Titanu polažu nadu u izvještaje američke obalne straže od srijede da su kanadski avioni za potragu snimili podmorske pokrete korištenjem sonarnih detektora tokom tog dana i u utorak.

Obalna straža je saopćila da je raspoređivanje plovila za podvodnu pretragu na daljinsko upravljanje preusmjereno u blizinu mjesta na kome su otkriveni zvuci, ali bezuspješno, a zvaničnici su upozorili da zvuci možda nisu dolazili s Titana.

– Kada ste u jeku slučaja potrage i spašavanja, uvijek postoji nada – kazao je kapetan obalne straže Jamie Frederick na konferenciji za novinare u srijedu.

– Što se konkretno tiče zvukova, ne znamo o čemu je riječ – dodao je on, prenosi Reuters.