Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

UN

I Kina okrenula leđa Rusima?

putin-xi

Ono što je posebno privuklo pažnju na listi glasanja koju je objavila misija Islanda pri UN-u je glas Kine, koja je po prvi put podržala neku rezoluciju UN-a u kojoj se Rusija označava kao agresor

Generalna skupština UN-a nedavno je usvojila rezoluciju u kojoj je Rusija označena kao agresor na Ukrajinu. U navedenoj rezoluciji govori se o izazovima bez presedana s kojima se Evropa suočava nakon agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a prije toga na Gruziju.

Ono što je posebno privuklo pažnju na listi glasanja koju je objavila misija Islanda pri UN-u je glas Kine, koja je po prvi put podržala neku rezoluciju UN-a u kojoj se Rusija označava kao agresor.

Rusi su, naravno, negodovali zbog ove rezolucije kazavši kako je ona “ispolitizirana” optužujući UN da “namjerno prešućuju osmogodišnji rat Ukrajine protiv naroda Donbasa” te da je UN “ignorisao i agresiju NATO-a na bivšu Jugoslaviju”.

Rezoluciju su podržale 122 zemlje među kojima je i Turska.

Uz Rusiju, protiv rezolucije glasale su Bjelorusija, Nikaragva, Sirija i Sjeverna Koreja. Bosna i Hercegovina i Srbija nisu glasale.