Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

serijski ubica

I “Manijak iz Angarska” izrazio želju da ratuje u Ukrajini, trenutno služi dvije doživotne

Mihail Popkov

Godine 2018. priznao je dodatna ubistva, čime je broj njegovih žrtava za čije ga se ubistvo sumnjiči narastao na 83, piše Newsweek

Rusi serijski ubica koji služi dvije doživotne kazne zbog brutalnih zločina izrazio je želju da bude pušten iz zatvora kako bi se pridružio snagama Vladimira Putina koje se bore u Ukrajini.

Mihail Popkov (58) bivši je policajac koji je 2015. osuđen za silovanje i ubistvo desetaka žena između 1992. i 2010. u Angarsku i Irkutsku u Sibiru i Vladivostoku. Godine 2018. priznao je dodatna ubistva, ukupno 78, a broj njegovih žrtava za čije ga se ubistvo sumnjiči narastao je na 83, piše Newsweek.

Uprkos kazni, ruske su vlasti dopustile državnoj televiziji intervju s Popkovom, koji nosi nadimke Vukodlak i Manijak iz Angarska.

Popkov je na pitanje kanala Vesti “koji je vaš san?” odgovorio – “ući u vojsku”. Rekao je da priznaje da borbe u Ukrajini “nisu kompjuterska igrica” i da “ovo nisu fikcije o superherojima”. U svojsku bi išao, ali bi radije sačekao da prođu januar i februar, jer kako je objasnio za njega su “mrazevi najgori”.

“Uzimajući u obzir moju vojnu specijalizaciju, mislim da je to sada dosta traženo”, rekao je.

“Iako sam u zatvoru već 10 godina, ne mislim da bi bilo tako teško naučiti nove vještine”, dodao je Popkov koji je iza rešetaka od 2012. godine.

Nije precizirao kakvo mu je vojno iskustvo. Iz zatvora nisu komentirali izjave Popkova. Podsjećamo, hiljade osuđenika u Rusiji dobilo je priliku da im se ponište zatvorske kazne ukoliko se pridruže plaćenicima Wagnera i pristanu da ratuju u Ukrajini.

Uloga osuđenika u Putinovoj invaziji na Ukrajinu izbila je u prvi plan kada su u pitanju oni u Wagnerovoj grupi plaćenika koje finansira Putinov saveznik Jevgenij Prigožin. U utorak je Prigožin ustvrdio da je četvrti krug zatvorenika koji su završili svoje ugovore u Ukrajini dobio pomilovanje.

Jedan komandant iz plaćeničke formacije Wagner, Andrej Medvedev, koji je uspio pobjeći u Norvešku, opisao je kako se zatvorenici na frontu u Ukrajini “koriste kao topovsko meso”.

U oktobru je ruska aktivistica za ljudska prava Olga Romanova rekla da je više od 20.000 ruskih osuđenika poslano u rat u Ukrajini.