Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

I protivnici i pristalice Vlade nastavljaju proteste u Skoplju

Protesti u Makedoniji

Politička kriza u Makedoniji ne jenjava, a već deset dana traju paralelni protesti protivnika i pristalica makedonske Vlade i premijera Nikole Gruevskog, javlja Anadolu Agency (AA).

Makedonska opozicija je 17. maja održala masovne proteste ispred zgrade makedonske vlade u Skoplju i podigla šatore „Oslobodilačkog kampa“ u kojem se od tada održavaju različiti paneli i rasprave o aktuelnoj situaciji u zemlji. Kamp svakog dana posjećuje i lider najjače opozicione partije Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev.

[pull_quote_right]Uz posredništvo zvaničnika Evropske unije, premijer Gruevski i lider opozicije Zaev su nedavno održali sastanak u Strazburu[/pull_quote_right]

Nezadovoljna opozicija i demonstranti zahtijevaju ostavku makedonske vlade.

Nekoliko ulica dalje, u centru Skoplja, ispred zgrade makedonskog Sobranja već deset dana protestira grupa pristalica makedonske Vlade. I ova grupa je podigla šatore kao odgovor na one opozicione.

Pristalice vlade tvrde da su sporni snimci navodnih telefonskih razgovora makedonskih zvaničnika o korupciji montirani i da ih opozicija pokušava iskoristiti za izazivanje destabilizacije u zemlji.

Uporedo s tim, uz posredništvo zvaničnika Evropske unije, premijer Gruevski i lider opozicije Zaev su nedavno održali sastanak u Strazburu i razgovarali o situaciji u Makedoniji, ali sastanak nije rezultirao pomakom u rješavanju krize.

Zaev je nakon tog sastanka izjavio da je ostavka sadašnje i formiranje prijelazne Vlade jedini način izlaska Makedonije iz krize.