Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

moskva

I Putin primio treću dozu, prema “Rosstatu” skoro pola miliona Rusa umrlo od covida

putin velika palata (1)

Putin, koji je dvije doze Sputnika V primio u martu i u aprilu, ovaj put je primio Sputnik Light, koji se daje u jednoj dozi

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je večeras na televiziji da je primio treću dozu vakcine protiv covida, dok se Rusija bori s teškim valom epidemije u prilikama kada kampanja vakcinacije sporo napreduje.

“Učinio sam to prije dva sata”, rekao je Putin na snimkama koje je objavila ruska državna televizija Rosija 24 malo prije 17:30 po srednjoevropskom vremenu.

“Vakcinacija je bilo bezbolna”, rekao je na sastanku s Denisom Logunovom, visokim dužnosnikom instituta Gamaleja koji je razvio vakcinu Sputnik V, prvu odobrenu u Rusiji 2020.

Putin, koji je dvije doze Sputnika V primio u martu i u aprilu, ovaj put je primio Sputnik Light, koji se daje u jednoj dozi.

Od početka jeseni Rusija neprestano ruši rekorde u broju novozaraženih i umrlih od covida-19 na dan. Naglom širenju epidemije pridonosi niska stopa vakcinisanih zbog nepovjerenja u vlasti.

Premda zemlja ima nekoliko vakcina domaće proizvodnje, tek 36.7 posto ruskog stanovništva je potpuno vakcinisano, navodi specijalizirana mrežna stranica Gogov.

Putin, koji se protivi obaveznoj vakcinaciji, ipak je pružio podršku takvoj mjeri u nekim dijelovima zemlje i za neke grupe građana. U junu je Moskva uvela obvezu vakcinisanja u sektoru usluga.

Rusija je dosad prijavila 9.331.158 oboljelih i 264.095 umrlih, što su najveći brojevi u Evropi.

Po podacima statističkog zavoda Rosstat, koji ima širu definiciju smrtnih slučajeva povezanih s virusom, ukupan broj umrlih u Rusiji krajem septembra bio je gotovo 450.000.