Khan protiv

ICC odbacio prijedlog EU o formiranju posebnog tribunala za zločine u Ukrajini

herson ukrajina 1 ss

ICC sa sjedištem u Den Haagu pokrenuo je istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, ali ne može procesuirati zločin agresije – čin invazije na drugu zemlju – jer Ruska Federacija nije potpisnica Rimskog statuta, ugovora kojim je osnovan sud

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (ICC) osudio je u ponedjeljak prijedlog Evropske unije o osnivanju posebnog tribunala koji bi imao podršku UN-a za procesuiranje zločina u Ukrajini, rekavši da je njegov sud sposoban efikasno se baviti ratnim zločinima počinjenim tamo.

Karim Khan odbio je plan koji je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen najavila prošle sedmice da se uspostavi poseban sud za procesuiranje ruske invazije na Ukrajinu.

– EU je krivo formulirao zakon – izjavio je Khan novinarima, braneći sposobnost svoje institucije da krivično goni visokorangirane političke osobe.

ICC sa sjedištem u Den Haagu pokrenuo je istragu o ratnim zločinima u Ukrajini, ali ne može procesuirati zločin agresije – čin invazije na drugu zemlju – jer Ruska Federacija nije potpisnica Rimskog statuta, ugovora kojim je osnovan sud.

U svojoj je objavi von der Leyen navela da je ključno dobiti odobrenje od Ujedinjenih nacija kako bi se izbjegli problemi s imunitetom. Šefovi država, poput ruskog predsjednika Vladimira Putina, općenito se smatraju imunima od krivičnog progona dok su na dužnosti.

Von der Leyen je rekla da će EU raditi s međunarodnim partnerima kako bi dobila “najširu moguću međunarodnu podršku” za tribunal, dok će nastaviti podržavati ICC.

Khan je priznao da ICC ne bi mogao procesuirati Putina za zločin agresije, ali bi se visokim zvaničnicima moglo suditi za ratne zločine ili genocid.

– Trebali bismo izbjegavati fragmentaciju i umjesto toga raditi na konsolidaciji – izjavio je Khan u obraćanju Skupštini država članica, godišnjem sastanku nadzornog tijela ICC-a.

Otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju na Ukrajinu 24. februara, njegove vojne snage optužene su za zlostavljanja u obimu od ubistava u kijevskom predgrađu Buča do smrtonosnih napada na civilne objekte, uključujući bombardovanje pozorišta u Mariupolju 16. marta, za koji istraga Associated Pressa utvrdila je da je u njemu vjerovatno ubijeno skoro 600 ljudi.