Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi detalji

Identificiran napadač na noćni klub u Kaliforniji, poginuo policajac

los_angeles_masakr

Vlasti su identificirale napadača i oružje kojim je počinio masakr. Riječ je o 29-godišnjaku koji je bacio dimnu bombu i otvorio vatru u prepunom noćnom klubu sa 45-kalibarskim pištoljem. Ostale detalje policija zasad nije željela iznositi

Najmanje 12 osoba je ubijeno, među kojima i policajac, u baru u Thousand Oaksu u Kaliforniji kada je na studentsku večer upao naoružani napadač, javljaju američki mediji i BBC.

Zamjenik šerifa okruga Ventura, Ron Helus, bio je među prvim policijskim službenicima koji su došli u bar na dojavu o pucnjavi. I on je ustrijeljen i kasnije je preminuo u bolnici.

Mrtav je i osumnjičeni napadač. Vlasti su identificirale napadača i oružje kojim je počinio masakr. Riječ je o 29-godišnjaku koji je bacio dimnu bombu i otvorio vatru u prepunom noćnom klubu sa 45-kalibarskim pištoljem. Ostale detalje policija zasad nije željela iznositi.

Policija je saopćila da je najmanje 12 osoba povrijeđeno.

Pucnjava je počela u 23,20 sati po lokalnom vremenu u srijedu, oko 65 kilometara sjeverozapadno od Los Angelesa, navodi policija.

Navodno je u vrijeme napada u Borderline Bar and Grillu bilo najmanje 200 ljudi.

Motiv napada također još nije utvrđen.

Kako je došlo do pucnjave?

Studentska večer country muzike bila je u toku kada je osumnjičeni obučen u crno, po izjavama očevidaca, ušao u bar i zapucao.

U izvještajima se ranije navodilo kako je osumnjičeni možda koristio dimne bombe i najmanje jedan komad oružja koje su očevici opisali kao poluautomatsku pušku.

Muškarac koji je ozlijeđen u pucnjavi rekao je za lokalnu televizijsku postaju: “Pali smo na pod, čuli smo puno vriskova. Moja prijateljica je DJ i prekinula je muziku, bio je haos.”

Drugi očevidac iz bara, Teylor Whittler, kazao je: “Bio sam na plesnom podiju i čuo sam pucnjeve pa sam pogledao iza i odjednom su svi vikali ‘lezi dolje’!”

Ljudi su navodno bježali iz bara tako da su stolicama razbili prozore kako bi mogli izaći vani, dok su se drugi sakrili u zahodima.

Šta je rekla policija?

Šerif okruga Ventura, Geoff Dean, opisao je poprište pucnjave “užasavajućim” i rekao je da je “krvi bilo posvuda”.

Po njegovim riječima, samo tri minute nakon prve dojave o pucnjavi u bar su došli policajci.

Zamjenik šerifa Ron Helus, koji je bio policajac 29 godina i namjeravao je otići u penziju iduće godine, pokušao je ući u bar kada je ustrijeljen. Preminuo je u bolnici od zadobivenih ozljeda.

Policija vjeruje da je osumnjičeni počinio samoubistvo, iako ta informacija nije potvrđena.

Ko su druge žrtve?

Još se ne zna identitet ostalih 11 žrtava, ali je poznato da je večer country muzike srijedom bila popularna među studentima.

U povodu tragične pucnjave oglasio se Univerzitet Pepperdine koje je objavilo u četvrtak na Twitteru da je više njihovih studenata bilo u baru u Thousand Oaksu u vrijeme kada je napadač otvorio vatru.

Pepperdine je univerzitet u Malibuu u Kaliforniji i udaljeno je oko pola sata vožnje od bara u kojemu se dogodila pucnjava.

“Univerzitet je utvrdio da je više studenata Pepperdinea bilo u Borderline Bar and Grillu u Thousand Oaksu. U ovom trenutku radimo na utvrđivanju njihova identiteta i pružanju potpore studentima”, navodi se na Twitteru.