Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Identificiran terorista koji je ubijao sa Jihadi Johnom

Jihadi-John

Tridesetdvogodišnji muškarac Alexanda Kotey iz Londona, koji je 2009. godine otputovao u Siriju, identificiran je kao pripadnik londonske grupe, donosi The Guardian.

Kotey je odrastao u Londonu i bio je pripadnikom grupe The Beatles, koje su tako nazivali zbog specifičnog britanskog naglaska, a u kojoj se nalazio zloglasni Mohammed Emwazi, odnosno Jihadi John.

Majka mu je bila Grkinja s Cipra, a otac je iz Gane. Članovi Koteyijeve porodice izjavili su kako se osjećaju duboko uznemireni i potvrdili kako ga nisu vidjeli nekoliko godina.

Vjeruje se da je ubijen prošle godine u napadu američke bespilotne letjelice. Kotey se na Islam preobratio u ranim dvadesetim godinama nakon što je upoznao jednu muslimanku s kojom je kasnije imao djecu.

Navodno je Kotey prije odlaska u Siriju navraćao u džamiju al-Manaar u Westboure Parku, u koju je također dolazi Jihadi John. Glasnogovornik džamije izjavio je kako ne može potvrditi njihov dolazak jer kroz džamiju svakodnevno prolazi mnogo vjernika.

“Svjesni smo da se određen broj naši ljudi pridružio ISIS-u. Osuđujemo akcije ekstremista i tako ćemo činiti i u budućnosti”, kaže Saleha Islam, glasnogovornik džamije.

Susjedi su Alexanda opisali kao mirnog muškarca koji je bio strastveni navijač nogometnog hluba Queens Park Rangers.