Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

IDF

Izrael objavio nove snimke tunela: “Ovo je dokaz da Hamas vodi rat iz bolnice”

hamas tunel
Foto: IDF

Bolnica je namjerno korištena kao Hamasovo skladište oružja i zapovjedni centar, rekao je. Hamas to negira. Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti, navodi agencija dpa

Izraelska vojska je saopćila da je otkrila još dijelova, kako tvrde, Hamasovog sistema tunela ispod bolnice Al Šifa u gradu Gazi.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su videosnimke i slike kasno sinoć na kojima se vide dodatni ulazi u tunele, kao i podzemne prostorije i skloništa.

IDF sumnja da je ispod najveće bolnice u Pojasu Gaze Hamasov zapovjedni centar, koji se proteže do zgrada u blizini Al Šife.

Prije nekoliko dana, tokom svoje kontroverzne operacije u bolnici, izraelska vojska otkrila je okno za koje kaže da vodi do dijela tunela koji nakon 55 metara vodi do vrata “otpornih na eksploziju”.

Kako je sada saopćila vojska, iza tih vrata nalazi se klimatizirana soba i kupatilo te druga okna.

Glasnogovornik IDF-a Daniel Hagari rekao je da su rezultati istrage u tunelima dokaz Hamasovog djelovanja ispod bolnica. Bolnica je namjerno korištena kao Hamasovo skladište oružja i zapovjedni centar, rekao je. Hamas to negira. Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti, navodi agencija dpa.