Globus

rekordna odšteta

Ikea plaća 46 miliona dolara roditeljima djeteta koje je usmrtila komoda

07/01/2020

Najveći svjetski proizvođač pokućstva pristao je u ponedjeljak isplatiti porodici 46 miliona dolara, što bi mogla biti "jedna od najvećih odšteta u američkoj historiji za smrt djeteta", dodaje ured

Velika švedska trgovina pokućstva Ikea treba isplatiti 46 miliona dolara roditeljima dvogodišnjaka na kojega je u Sjedinjenim Državama pala njezina komoda, zbog čega je dijete umrlo, saopštio je advokatski ured koji zastupa porodicu.

Na malenog Jozefa Dudeka je u maju 2017. u njegovu domu u Kaliforniji pala nestabilna komoda iz linije Malm koju je veći broj kupaca nakon više sličnih nesreća sa smrtnim ishodom vratio proizvođaču.

Roditelji Jozefa Dudeka su 2018. tužili proizvođača pokućstva zbog toga što nije “poduzeo potrebne mjere kako bi poboljšao sigurnost i stabilnost svojih komoda”, dodaje ured Feldman Shepherd u saopćenju.

Najveći svjetski proizvođač pokućstva pristao je u ponedjeljak isplatiti porodici 46 miliona dolara, što bi mogla biti “jedna od najvećih odšteta u američkoj historiji za smrt djeteta”, dodaje ured.

Ovaj advokatski ured je još 2016. dobio tužbu protiv švedske grupacije koja mora isplatiti 50 miliona dolara trima porodicama čija su djeca smrtno stradala od njezinih komoda.

Glasnogovornica Ikee je za France Presse potvrdila iznos. “I ubuduće ćemo proaktivno raditi na tom veoma važnom pitanju sigurnosti u domu”, rekla je.

Ikea je u junu 2016. saopćila da je vraćeno gotovo 36 miliona komoda Malm u Sjevernoj Americi i 1,6 miliona u Kini, nakon pogibije šestero djece i nesreća u kojima je u SAD-u ozlijeđeno tridesetak djece.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.