Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ilegalni taksisti izbjeglicama naplaćuju prevoz 100 eura po osobi

izbjeglice-prelaz3

Na željezničkoj stanici u Đevđeliji i okolini trenutno se nalazi više hiljada izbjeglica koje su na teritoriju Makedonije ušli sinoć i rano jutros. Oni čekaju na dođu na red za ulazak u vozove koji će ih prevesti do sjevernog graničnog prelaza Tabanovce prema Srbiji, javlja Anadolu Agency.

izbjeglice-prelaz

Na stanici su prisutni i brojni pripadnici makedonske policije, koji izbjeglice kontrolisano provode do vozova uz izdavanje dozvola, s kojima mogu nastaviti put ka sjeveru.

Na željezničkoj stanici u Tabanovcima su saopštili da su jutros u pet sati počeli s prevozom izbjeglica i da će ih tokom dana najvjerovatnije pet vozova prebacivati prema graničnom prelazu sa Srbijom.

izbjeglice-prelaz-pr

Dio izbjeglica je i na autobuskoj stanici gdje kupuju karte za Skoplje po cijeni od pet eura.

U gradu i u blizini autobuske stanice je veliki broj taksista iz drugih makedonskih gradova, kao i ilegalnih prevoznika koji voze izbjeglice prema sjeveru zemlje. Današnja cijena je 100 eura po osobi.

izbjeglice-prelaz1

Stanje na makedonskoj južnoj granici je mirno. Granični prelaz je skoro prazan, može se vidjeti samo grupa migranata koja čeka da uđe na makedonski teritorij.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Makedonije Mitko Čavkov jučer je posjetio Đevđeliju i istakao da će stanje biti stavljeno pod kontrolu. Ministar Čavkov je najavio da se ubrzano sprema parcela u blizini granične linije gdje će biti stacionirane izbjeglice pri ulasku na makedonskoj granici, umjesto da se direktno upućuju prema gradu.