Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ciaran hara

Ima mrtvih: Opasna oluja pogodila Evropu, u naš region stiže “najjači ciklon zadnjih 10 godina”

Foto: Screenshot/Twitter

Hrvatski meteorolozi izdali su za sutra crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče

Oluja Ciaran koja je danas pogodila zapadnu Evropu odnijela je najmanje šest života, među kojima petogodišnje dijete u Belgiji, i izazvala kaos u prometu – zatvaranje luka i odgodu brojnih letova.

Pad drveća uslijed snažnih naleta vjetra uzrokovao je smrt šestero ljudi: dvoje u Belgiji i po jednog u Španiji, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

Haos u prometu, milioni ljudi bez struje

Zbog oluje je djelimično prekinut željeznički promet u Flandriji, a vlakovi koji su prometovali u Belgiji su vozili smanjenom brzinom. Pomorski promet je prekinut u Anversu, a prometni haos je zavladao i u zračnoj luci u Bruxellesu, s odgođenim letovima i velikim kašnjenjem.

Uz jednog poginulog, na sjeveru Francuske je u oluji povrijeđeno 16 ljudi, među kojima sedam vatrogasaca. U Francuskoj je bez struje ostalo oko 1,2 miliona domaćinstava, najviše u Bretagni, njih 780.000.

Nevrijeme je teško pogodilo i jug Engleske, zbog čega su otkazane brodske i trajektne linije iz Dovera. Zatvoreno je i oko stotinu škola.

Na otoku Jersey je oglašeno crveno upozorenje zbog vjetrova koji su puhali brzinom od 160 km/h. Otkazani su svi letovi iz zračnih luka na Jerseyju, u Guernseyju i Aurignyu.

U Nizozemskoj je na snazi narandžasto upozorenje, s vjetrovima koji su dosezali 110 km na sat. Na amsterdamskom aerodromu Schiphol odgođeno je oko 200 letova.

Vjetrovi od 200 km/h

U zapadnoj Francuskoj je do petka zatvoren željeznički promet, a brzi vozovi (TGV) između Pariza i Le Mansa te Pariza i Nantesa također ne voze.

U noći sa srijede na četvrtak su u Bretagni zabilježeni vjetrovi od 200 km na sat.

U Španiji je nevremenom najviše pogođena Galicija, na sjeverozapadu, i na snazi je crveno upozorenje, kao i u Baskiji, gdje su izmjereni valovi visine između osam i devet metara.

Iako Portugal nije direktno pogođen, vlasti su izdale crveno upozorenje u priobalnim područjima na sjeveru zemlje.

Upozorenje za Hrvatsku

Hrvatski meteorolozi izdali su za sutra crveno upozorenje za riječko, kninsko i splitsko područje zbog grmljavinskog nevremena praćenog olujnim vjetrom i ponegdje moguće tuče, izvijestilo je Ravnateljstvo civilne zaštite poslijepodne. Za dio Hrvatske za sutra je izdano narandžasto upozorenje zbog jakog vjetra te mjestimice obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom.

Prema meteorološkim i hidrološkim prognozama DHMZ-a, kao i sličnih mjerodavnih službi susjednih zemalja, danas tokom popodneva i večeri, kao i tokom noći na petak doći će do pogoršanja vremena, koje će se zadržati i tokom petka.

Najveće padavine prilikom prolaska ove ciklone očekuju se na području riječke regije, kao i na području Gorskog kotara, gdje može pasti od 100 do 150 milimetara kiše.

❗️𝐂𝐫𝐯𝐞𝐧𝐨 𝐮𝐩𝐨𝐳𝐨𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 𝐃𝐇𝐌𝐙-𝐚🔴 Prognostičari DHMZ-a izdali su 𝐳𝐚 𝐬𝐮𝐭𝐫𝐚 𝐜𝐫𝐯𝐞𝐧𝐨 𝐮𝐩𝐨𝐳𝐨𝐫𝐞𝐧𝐣𝐞 za riječko, kninsko i splitsko…

Posted by Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH on Thursday, November 2, 2023

Na ostalom području Hrvatske očekuje se od 30 do 65 milimetara kiše, ali se lokalno očekuju i olujna nevremena uz jake pljuskove i umjerene oborine koje mogu prouzročiti bujične poplave, a na gradskim područjima vrlo opasne urbane poplave.

Slovenci: Stiže jedna od najjačih ciklona u 10 godina

Velike količine oborina očekuju se također i na području Slovenije, gdje će prilikom prolaska ove ciklone (četvrtak popodne i večer te petak ujutro) pasti od 50 do 150 milimetara kiše.

Zapadna Slovenija je pod crvenim upozorenjem. Tamo se, naime, očekuje obilna oborina, zbog čega se očekuju novi porasti vodostaja rijeka. Večeras i noćas očekuje se nagli porast razina rijeka, najprije na sjeverozapadu, kasnije i drugdje po Sloveniji, javlja N1. Slovenska Agencija za okoliš i civilna zaštita mole građane zapadnih dijelova Slovenije da pronađu smještaj kod rodbine i prijatelja ako sumnjaju u vlastitu sigurnost. Također im se nude smještaji u školama.

🌧 Na Primorskem, Notranjskem in v višjih legah se krepi južni veter, s katerim k nam iznad morja doteka topel in zelo vlažen zrak. Padavine na zahodu so vse močnejše. V naslednjih urah bodo začele nastajati tudi nevihte. ⚡️ℹ Do 17. ure so bile na meteoroloških postajah Agencije RS za okolje (ARSO vreme) izmerjene naslednje višine padavin: Vogel – 81 mmBreginj – 64 mmKrn – 60 mmBovec – 59 mmPredel – 49 mmKanin – 47 mm Tolmin – 39 mmBohinjska Češnjica – 30 mmZgornja Sorica – 27 mmZadlog – 20 mm⚠️ Pred nami je vremensko zelo pestrih 12 ur, ki lahko prinesejo tudi silovite poplave. Težišče padavinskega dogajanja bo še vse do sredine noči na severozahodu Slovenije, kjer lahko v le nekaj urah pade več kot 200, skupaj lokalno morda celo več kot 300 litrov dežja na kvadratni meter. Najbolj na udaru bo širše območje Julijcev, Posočje, Bohinj in Zgornjesavska dolina. Obilne padavine bodo zajele tudi območje Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja, Zgornje Savinjske doline ter Snežnika, kjer lahko pade do okoli 150 litrov dežja na kvadratni meter. ⛈ V drugem delu noči se bo nevihtni pas z močnimi nalivi in sunki vetra razmeroma hitro pomikal proti vzhodu države, tako da bodo drugod količine dežja občutno manjše. Marsikje v Pomurju verjetno ne bo padlo niti 15 litrov dežja na kvadratni meter.

Posted by Meteoinfo Slovenija on Thursday, November 2, 2023

“Dolazi nam jedna od najjačih ciklona u posljednjih deset godina, molimo, sklonite se pravovremeno, čekaju nas jesenske poplave, otvorili smo domove i škole za sve one koji se kod kuće ne osjećaju sigurno”, upozorila je Agencija.

Narandžasti alarm u BiH

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) od večeras je na snagu stavio narandžasti meteoalarm kao upozorenje na vjetar olujne jačine i kišu.

Iz FHMZ su izdali upozorenje zbog jakih do olujnih, lokalno i orkanskih, udara vjetra. Također, kako navode, postoji mogućnost i intenzivnijih pljuskova praćenih grmljavinom.

-Udari vjetra očekuju se širom zemlje te je upozorenje na jak vjetar izdat za sve dijelove BiH.

Padavine se uglavnom očekuju u sjevernim i istočnim područjima Hercegovine i zapadnim područjima Bosne i u tim dijelovima će, osim za vjetar, biti na snazi i alarm za padavine – navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Vremenski interval i datum za koje se izdaje upozorenje: – Udari vjetra od drugog novembra od 20 sati do trećeg novembra do 15 sati.