Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ima samo 19 godina, a njegove karte ISIL-a koristi i CNN

thomas kartograf isil

Jedan od najistaknutijih kartografa Islamske države je 19-godišnji Holanđanin Thomas van Linge, a nikada nije bio u Siriji, Iraku ili Libiji. Arapski je učio na YouTubeu.

Njegove karte okupiranih područja koriste CNN, Huffington Post, New York Times i drugi svjetski mediji. Od januara prošle godine, kad je objavio prvi post na svom profilu na Twitteru, počelo ga je pratiti više od 14.000 ljudi diljem svijeta.

[pull_quote_right]Osim Islamske države, van Linge prati i kretanja separatista na istoku Ukrajine[/pull_quote_right]

Prije nekoliko godina gledao je na CNN-u emisiju o Arapskom proljeću u Egiptu, a kao temu svog seminarskog rada u školi izabrao je građanski rat u Siriji. Potražio je kartu te zemlje na internetu, a potom je u svojoj sobi u Amsterdamu počeo ucrtavati pobunjeničke grupe u različitim bojama.

Njemački Der Spiegel piše da je uskoro stupio u kontakt s aktivistima koji su mu počeli slati informacije. Danas ima više od 1.000 izvora, Skypeom komunicira s vojnicima na ratištu, a redovno čuje s aktivistima i drugim kartografima.

“Moja majka je psihologinja, a otac je ekonomist. Odgajan sam da razmišljam kritički i da svijet posmatram kao mjesto puno obećanja. Žao mi je što drugi nemaju slobodan um kao ja”, rekao je Thomas.

Osim Islamske države, van Linge prati i kretanja separatista na istoku Ukrajine.

Smatra da svako treba raditi ono što ga zanima i ne bojati se neuspjeha, a nakon završetka srednje škole počeo je razmišljati o konkretnijoj pomoći nemirima zahvaćenim područjima. Razmišlja o odlasku na teren, najvjerovatnije u Irak jer, iako misli da su njegove karte pomagale, od nje koristi nemaju unesrećeni.