Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bugarska

Imaju najmanji postotak vakcinisanih u EU i najveći broj umrlih i zaraženih

FCkcZ6xXEAAqY4Q

Bugarska je zbog širenja zaraze i slabe vakcinisanisti uvela obavezne zdravstvene propusnice za većinu javnih mjesta u zatvorenom

Bugarska, koja ima najniži postotak vakcinisanog stanovništva u EU-u, u utorak je izvijestila o rekordnom dnevnom broju zaraženih i umrlih od koronavirusa.

U posljednja 24 sata u Bugarskoj su koronavirusom zaražene 5.863 osobe, a 243 su umrle, pokazuju tamošnji službeni podaci. Do sada je u toj zemlji, koja broji oko 7 miliona stanovnika, od Covida-19 umrlo 23.316 ljudi.

Bugarska je zbog širenja zaraze i slabe vakcinisanisti uvela obavezne zdravstvene propusnice za većinu javnih mjesta u zatvorenom.

Ograničenja su izazvala proteste, a privremenu vladu neke su političke stranke, uoči izbora 14. novembra, optužile za loše upravljanje pandemijom. Zdravstvene službe upozorile su da bi, ako se ne uspori novi val zaraze, ograničenja mogla biti još veća jer se bolnički sustav sve teže nosi s tolikim brojem oboljelih.

Trenutno je na bolničkim Covid-odjelima više od 7.100 osoba, od čega je njih 608 u jedinicama za intenzivno liječenje. Prema podacima, više od 90 posto oboljelih nije cijepljeno. Broj vakcinisanih počeo se povećavati od prošlog četvrtka kada su vlasti ograničile ulaz u mnoga javna mjesta. U restorane, kina, teretane i sl. mogli su tako ući samo oni koji su vakcinisani, negativni na Covid-test ili su preboljeli zarazu.

Uprkos tome, broj cijepljenih je još uvijek nizak. Smatra se da su glavni razlozi skepticizma prema cjepivu nepovjerenje građana u državu i kontradiktorne poruke političara i stručnjaka. U Bugarskoj je tako do sada u potpunosti vakcinisano samo 24 posto populacije, dok je prosjek u EU-u 74 posto.