Globus

američki predsjednik

“Imam ideju”: Trump predložio bombardovanje uragana nuklearnim bombama

26/08/2019

Zamisao Donalda Trumpa nije nova, dodaje ipak Axios. Prvi put ju je u 1950-im iznio naučnik koji je radio za američku vladu za mandata Dwighta Eisenhowera

Predsjednik Donald Trump je predložio da se uragane gađa nuklearnim bombama prije nego dođu do Sjedinjenih Država, piše u nedjelju američki informativni portal Axios.

Kako navodi portal, Trump je sastanku o uraganima upitao bi li bilo moguće da se njihovo oko gađa atomskom bombom kako se ne bi do kraja formirali iznad okeana.

Po riječima anonimnog izvora na kojeg se poziva Axios, sudionici su zbunjeni izlazili sa sastanka. Portal ne navodi kada se sastanak održao.

Zamisao Donalda Trumpa nije nova, dodaje ipak Axios. Prvi put ju je u 1950-im iznio naučnik koji je radio za američku vladu za mandata Dwighta Eisenhowera.

Poslije se ona redovnopojavljivala, premda se znanstvenici slažu da to ne bi djelovalo.

Trump je još 2017. pitao, piše Axios, treba li njegova administracija bombardirati uragane kako ne bi stigli do kopna. Predsjednik u tom razgovoru nije spominjao eventualnu uporabu nuklearnih bomba, dodaje portal.

Bijela kuća nije htjela komentirati pisanje Axiosa.

“Htjeti zaustaviti uragane nije ništa loše”, istaknuo je visoki dužnosnik američke administracije koji je htio ostati anoniman, ne potvrdivši je li predsjednik dao izjave koje navodi Axios.

Sjedinjene Države redovito stradavaju od uragana. G. 2017. uragan Harvey je bio najrazorniji koji je u zadnjih 12 godina zahvatio američki teritorij.

Nakon toga je američku istočnu obalu pogodio niz katastrofalnih oluja u kojima su poginule hiljade ljudi i pričinjena šteta koja se procjenjuje na stotine milijarda dolara.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.