Nacistički pozdrav

Incident na komemoraciji u Bleiburgu, jedna osoba završila u zatvoru

patria

Televizija N1 je javila da je austrijska policija zabilježila jedan incident na komemoraciji u Bleiburgu, kada je jedna osoba uzdigla ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom, nakon čega je odvedena u zatvor u Klagenfurt

U Austriji je održana centralna komemoracija u povodu 74. godišnjice bleiburške tragedije koju organizira Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor.

Televizija N1 je javila da je austrijska policija zabilježila jedan incident na komemoraciji u Bleiburgu, kada je jedna osoba uzdigla ruku i pozdravila Hitlerovim pozdravom, nakon čega je odvedena u zatvor u Klagenfurt.

Početkom sedmice neslaganje s održavanjem komemoracije na Lojbaškom polju izrazio je gradonačelnik Bleiburga Štefan Visocnik koji je komemoraciju nazvao ”krinkom za slavljenje nacizma i ustaštva” te da taj skup na kojem se očekuje 15.000 ljudi predstavlja ”ozbiljan rizik za javni red”.

U centru Bleiburga oko u 11 sati je održan i protest protiv komemoracije žrtvama bleiburške tragedije u organizaciji koruške podružnice stranke Zelenih te bleiburške podružnice Antifašističke akcije na kojem se okupilo 50-ak ljudi.

Na Bleiburškom polju obilježava se godišnjice bleiburške tragedije u znak sjećanja na maj 1945., kada je jugoslavenska vojska likvidirala desetine hiljada pripadnika vojske poražene Nezavisne države Hrvatske (NDH) i civila, među kojima su bili Hrvati, kao i jedan dio muslimana, piše Patria.

Antifašisti smatraju da se skup svake godine sredinom maja održava pod izgovorom da se obilježi stradanje „nevinih“civila i vojnika, ali iz izjava govornika u Bleiburgu jasno se može vidjeti da se skup koristi uglavnom kako bi se žalilo za poraženom državom.

NDH je bila jedna od glavnih saveznika Hitlerove nacističke Njemačke i Musolinijeve fašističke Italije tokom Drugog svjetskog rata.

Nešto ranije vijenac u Bleiburgu položio je i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine.