Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

teško da je prihvatljiv

Indonezija predložila mirovni plan za Ukrajinu, Zelenski ima nešto drugo na umu

volodimir zelenski
Foto: Twitter

Josep Borrell, visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije, napomenuo je da bi se rat brzo okončao, ako bi vojna podrška Ukrajini prestala, ali da bi suverenitet te zemlje nestao u vanjskoj agresiji

Indonezijski ministar odbrane u subotu je predložio mirovni plan za rat u Ukrajini, pozivajući na uspostavu demilitarizirane zone i referendum uz pomoć Ujedinjenih nacija na, kako je rekao, spornoj teritoriji.

Prabowo Subianto pozvao je odbrambene i vojne zvaničnike iz cijelog svijeta okupljene na vojnom samitu Shangri-La dijaloga u Singapuru da objave deklaraciju kojom pozivaju na prekid neprijateljstava.

Predložio je plan u više tačaka koji uključuje prekid vatre “na snazi na trenutnim pozicijama obje sukobljene strane” i uspostavljanje demilitarizovane zone povlačenjem 15 kilometara od prednjeg položaja svake strane.

Demilitarizovanu zonu trebaju nadgledati mirovne snage raspoređene od Ujedinjenih nacija, rekao je on, dodajući da bi referendum UN trebalo da bude održan “kako bi se objektivno utvrdile želje većine stanovnika različitih spornih područja”.

Predlažem da Shangri-La dijalog pronađe način dobrovoljnog izjašnjavanja kojim se pozivaju i Ukrajina i Rusija da odmah započnu pregovore o miru – kazao je Prabowo.

Prijedlog Indonezije uslijedio je nakon godine posjete predsjednika Joka Widoda Moskvi i Kijevu, gdje je ponudio da igra ulogu posrednika u miru između njihovih čelnika i ponovo pokrene mirovne pregovore. U to vrijeme bio je i predsjedajući grupe velikih ekonomija G20.

Govoreći na istom skupu, Josep Borrell, visoki predstavnik i potpredsjednik Evropske komisije, napomenuo je da bi se rat brzo okončao, ako bi vojna podrška Ukrajini prestala, ali da bi suverenitet te zemlje nestao u vanjskoj agresiji.

– Ne možemo prestati da vojno podržavamo Ukrajinu jer ne želimo mir koji je mir predaje. Mir jačih – rekao je Borrell.

Zelenski: Spremni smo za kontraofanzivu

Ukrajina je spremna pokrenuti dugo očekivanu kontraofanzivu kako bi povratila teritoriju koju je okupirala Rusija, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu objavljenom u subotu.

-Čvrsto vjerujemo da ćemo uspjeti – kazao je Zelenski za Wall Street Journal.

-Ne znam koliko će to trajati. Da budem iskren, to može ići na različite načine, potpuno drugačije. Mi ćemo to, međutim, učiniti i spremni smo – dodao je.

Kijev se nada da će kontraofanziva za vraćanje teritorije promijeniti dinamiku rata koji bjesni otkako je Rusija napala svog manjeg susjeda prije 15 mjeseci.