Globus

Istraga nesreće

Indonezijski avion padao 21 sekundu

31/10/2018

Na iznenađenje stručnjaka, piloti nisu proglasili nikakvo izvanredno stanje ili stanje uzbune u komunikaciji s tornjem, nego su samo zatražili da se vrate na aerodrom

Podaci iz istrage smrtonosnog leta aviona Lion Aira pokazuju da je avion nakon 13 minuta leta pao s visine od 1479 metara za 21 sekundu. Istraga je proširena na dodatnih 400 nautičkih milja, a otkriven je signal crne kutije koja bi trebala otkriti što je prouzročilo pad. Vlasti vode svoju potragu u vodama dubokim 30 do 40 metara.

Boeing 737 je imao samo 800 sati leta iza sebe, ali oba pilota su bila iskusna s 11.000 sati leta. Avion je napravio nepredvidive promjene u visini kratko prije pada. U avionu je bilo 189 osoba, među kojima jedno dijete i dvije bebe. Svi su poginuli.

Pilot je morao predati upravljanje kopilotu

Istraživači i spasioci i dalje prikupljaju dijelove tijela i ostatke privatnih stvari koji plutaju morem. Olupina aviona još nije pronađena, iako je indonezijska vojska objavila da je možda lokalizirala olupinu. Signal crne kutije dolazi tri kilometra od mjesta gdje su pronađeni ostaci iz aviona. Tehnički dnevnik leta otkriva kako je jedan od instrumenata bio “nepouzdan”, a pilot je morao predati upravljanje kopilotu.

Tim koji radi na ovom slučaju rekao je kako identifikacija ostataka tijela ide brzo, ali da vjerojatno neće biti pronađeni ostaci svih putnika.

“Čvrsto vjerujemo da smo odredili koordinate trupa aviona na letu JT 610”, rekao je šef vojske Hadi Tjahjanto.

Ono što je stručnjake iznenadilo je to što piloti nisu proglasili nikakvo izvanredno stanje ili stanje uzbune u komunikaciji s tornjem, nego su samo zatražili da se vrate na aerodrom.

Lion Air spreman preuzeti odgovornost

Direktor Lion Aira Daniel Putut rekao je kako je kompanija spremna preuzeti odgovornost za žrtve ove tragedije. Prikupili su podatke od 209 rođaka žrtava i obećali da će ih redovito obavještavati. Kompanija je osigurala i letove za stotine članova obitelji svoje posade i putnika koji su bili na kobnom letu. Za njih su pripremili i psihološku podršku.

Avion je izgubio kontakt kratko nakon što je poletio u 6:20 po lokalnom vremenu. Trebao je sletjeti sat vremena kasnije na aerodrom Depati Amir u Pangkal Pinangu.

Komentari

Autor: Index.hr

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.