Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evakusani priobalni dijelovi

Indoneziju pogodio zemljotres snage 7,1 stepen, proglašena opasnost od cunamija

indonezija potres
Foto: Twitter

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 15 kilomentara oko 170 kilometara jugoistočno od Teluk Dalama, priobalnog grada u pokrajini Južni Nias na sjeveru Sumatre

Snažan zemljotres magnitude 7,1 pogodio je rano jutros zapad Indonezije zbog čega je proglašena opasnost od cunamija i stanovnici su evakuisani iz priobalnih dijelova.

Epicentar zemljotresa bio je na dubini od 15 kilomentara oko 170 kilometara jugoistočno od Teluk Dalama, priobalnog grada u pokrajini Južni Nias na sjeveru Sumatre, saopštio je američki Geološki zavod. Nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa emitovala je video snimke na kojima se vidi kako žitelji seljana ostrvu Mentavai u mraku i po kiši bježe u visoravni.

Nekoliko pacijenata iz seoske bolnice, čija zgrada je oštećena u zemljotresu, izvedeno je u njeno dvorište na otvoreno. Zemljotres se mogao osjetiti u okruzima i gradovima provincija Zapadna Sumatra i Sjeverna Sumatra u čijih je nekoliko naselja takođe naređena evakuacija stanovnika.

Zvaničnici su saopštili da se veliki broj stanovnika ostrva Mentavavi nije spustio iz viših oblasti u koje su pobjegli jer se plaše naknadnih potresa, iako je prošlo upozorenje o cunamiju.

Indoneziju, ogroman arhipelag od 270 miliona stanovnika, često pogađaju zemljotresi, vulkanske erupcije i cunamiji.

U novembru je zemljotres magnitude 5,6 ubio najmanje 340 osoba i oštetio više od 62.600 kuća u Zapadnoj Javi.