Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napeto na kosovu

Intervenisao KFOR, demonstranti u Zvečanima, Zubinom Potoku i Leposaviću se razišli

zvecan kosovo neredi
FOTO: Screenshot / Youtube

Okupljeni su pokušali da probiju kordon i uđu u zgradu opštine Zvečan

Demonstranti u Zvečanu (Kosovo) su se razišli ispred zgrade ove opštine na sjeveru Kosova nakon intervencije Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Reporter Radija Slobodna Evropa javlja da se na licu mjesta osjetio i suzavac, te šok bombe, dok su demonstranti na KFOR bacali kamenice, flaše i Molotovljeve koktele. Prethodno je KFOR upozorio demonstrante u Zvečanu da se raziđu, ali nisu poslušali.

“Izazivate smetnje. Ugrožavate sebe i svoju zajednicu. Napustite područje i idite kući jer će KFOR biti primoran da interveniše”, poručili su iz KFOR-a.

Policija Kosova, koja je prethodno spriječila okupljene da uđu u zgradu opštine, nije bila prisutna u trenutku intervencije KFOR-a.

Kordon KFOR-a, opremljenem za krizne situacije, i dalje je ispred zgrade opštine u Zvečanu.

Snimatelj Radija Slobodna Evropa potvrdio je da je vidio povrijeđene vojnike KFOR-a.

Prisustvo KFOR-a pojačano je, pored Zvečana, i u Leposaviću te Zubinom Potoku, opštinama naseljenim većinski srpskim stanovništvom, u kojima je poslednjih dana došlo do tenzija.

Igor Simić i Dragiša Milović iz Srpske liste, najveće partije kosovskih Srba koja ima podršku zvaničnog Beograda, razgovarali su sa američkim pukovnikom i zatražili da se policajci unutar opštine zamijene pripadnicima KFOR-a.

Zahtjevaju i da se povuku specijalne jedinice i da KFOR ostane da obezbjeđuje zgradu.

“Zaista je bio korektan razgovor, pukovnik razumije situaciju u kojoj se svi nalazimo. Naš zahtjev je da se specijalne jedinice povuku i napuste opštinsku zgradu, a da obezbjeđenje preuzme KFOR. On sada razgovora sa glavnim komandujućim KFOR-a u vezi sa našim zahtjevom”, izjavio je Milović u Zvečanu.

Srbi iz opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok okupili su se u ponedeljak kako bi se ponovo suprotstavili novim gradonačelnicima, izabranim na lokalnim izborima 23. aprila, a koje su po preporuci Beograda stranke sa srpskim predznakom bojkotovale.

Mirnije u Zubinom Potoku i Leposaviću

Mirnija situacija je u Leposaviću, gdje je jedan broj ljudi napustio protest.

Protest Srba u Zubinom Potoku je završen. Ovde su ranije ponovo bile aktivirane sirene za uzbunu.