Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Inženjer Volkswagena osuđen za prevaru na testovima

volkswagen1

Okružni sud Sjedinjenih Američkih Država u petak je osudio inženjera Volkswagena na više od tri godine zatvora zbog njegove uloge u skandalu sa varanjem na testovima emisije, javlja Anadolu Agency (AA).

James Robert Liang (63) dobio je 40 mjeseci zatvora i 200.000 dolara (oko 168.000 eura) novčane kazne zato što je pomagao Volkswagenu u varanju na vladini testovima emisije za neka vozila sa dizel motorima.

Sean Cox, sudija Okružnog suda SAD-a, izrekao je oštriju kaznu od 36 mjeseci zatvora i 20.000 dolara što su zahtijevali tužioci. Liang je s druge strane tražio uslovno oslobađanje i 1.500 sati društveno korisnog rada.

Liangu će nakon odsluženja kazne biti dozvoljeno da se vrati u svoju zemlju, Njemačku. Također, ima pravo da podnese žalbu na presudu.

Izricanje presude došlo je skoro dvije godine nakon izvještaja da je Volkswagen koristio softver koji je lažirao emisiju štetnih gasova na testovima, koji se rade pod okriljem Vlade. Procjenjuje se da je softver imalo oko 500.000 vozila VW-a i Audija koja su isporučena u periodu od 2009. do 2015. godine. Riječ je o najvećoj prevari koju je Federalna komisija za trgovinu zabilježila u svojoj 102 godine dugoj istoriji.

Liang je bio jedan od dva inženjera Volkswagena koji su se prošle godine izjasnili krivim za zavjeru kako bi prevarili Vladu. Očekuje se da će drugom optuženom Oliveru Schmidtu presuda biti izrečena u decembru ove godine.