Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Iračka “Zlatna divizija” ubila 1.000 pripadnika ISIL-a

28/11/2016

Iračke specijalne snage, koje oružanu skupinu Islamska država Irak i Levant nastoje potisnuti iz istočnog Mosula, ubile su blizu 1.000 njenih boraca, ali sporo napreduju jer je neprijatelj lako pokretljiv i skriva se među hiljadama civila u tom gradu, rekao je jedan od zapovjednika iračkih snaga.

Iračke snage, koje su počele ofanzivu prije šest sedmica, oslobodile su gotovo polovinu istočnog Mosula, osvajajući okrug po okrug, dok ih gađaju snajperisti, bombaši samoubice i autobombe pripadnika ISIL-a.

Elitne iračke snage, poznate kao “Zlatna divizija”, jedina su brigada koja je ušla u Mosul s istoka, dok su Iračka vojska, savezna policija i kurdske pešmerge okružili grad na sjeveru i jugu.

Šiitske milicije pokušavaju zatvoriti obruč sa zapada, prenosi Hina.
Krajem oktobra protivteroristička jedinica, koju su uvježbale Sjedinjene Američke Države, probila je ISIL-ovu odbranu, ali je usporava taktika skupine i zabrinutost zbog civilnih žrtava.

Vjeruje se da je u gradu, najvećem na sjeveru Iraka, ostalo više od milion ljudi.

General Abdul Ghani al-Asadi, jedan od zapovjednika specijalnih snaga, rekao je da je u borbama na istoku dosad ubijeno više od 992 borca ISIL-a.

Nije rekao koliko je poginulih u redovima Vladinih specijalnih snaga.

Iračka vlada pozvala je civile u Mosulu da ostanu u svojim kućama dok traje ofanziva, a humanitarne organizacije bore se s prilivom stotina hiljada ljudi raseljenih iz tog grada.

Komentari