Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Iračke snage nastavljaju žestoke borbe u zapadnom Mosulu

27/02/2017

Iračke snage u ponedjeljak su nastavile žestoke borbe s militantima Islamske države u zapadnom Mosulu i osvojile su kvart u južnim predgrađima nemirnog grada, saopćila je iračka vojska.

Savezna policija i specijalne snage ministarstva unutrašnjih poslova, poznate kao Snage za brzu reakciju, preotele su kvart al-Tayaran nakon čega su postavile iračke zastave na neke od zgrada, navodi u saopćenju za javnost general pukovnik Abdul-Amir Yarallah, iz Zajedničke operativne komande.

Vojnici čiste kvart od militanata, koji su pretrpjeli teške gubitke nakon višednevnih žestokih borbi, saopćio je Yarallah, ne pružajući dodatne detalje.

Savezna policija i snage za brzu reakciju također se bore u susjednom kvartu Jawsaq i fokusiraju se da osiguraju strateški važan most, poznat kao Četvrti most, preko rijeke Tigris, saopćio je sigurnosni izvor za Xinhuu pod uslovom da ostane anoniman.

Yarallah je saopćio da su snage Kontraterorističke službe u nedjelju potpuno oslobodile kvart al-Mamoun nakon trodnevnih borbi s militantima u južnom Mosulu, koji je među lokalnim stanovništvom poznat kao lijeva strana rijeke Tigris.

Kontraterorističke snage također su ušle u susjedni kvart Wafdi Hajar i vodile su žestoke borbe s militantima u kvartu, saopćio je sigurnosni izvor.

Irački premijer Haider al-Abadi, koji je također vrhovni zapovjednik oružanih snaga, objavio je 19.februara početak ofanzive na protjerivanju ekstremističkih militanata iz zapadnog dijela Mosula, poznatog među mještanima kao desna strana rijeke Tigris, koja dijeli grad na dva dijela.

Abadi je u januaru objavio oslobađanje istočnog Mosula, ili lijeve obale Tigrisa, nakon više od 100 dana borbi protiv militanata.

Zapadni dio Mosula, s uskim ulicama i sa svojih između 750.000 i 800.000 stanovnika, izgleda, ipak, kao veći izazov za iračke snage.

Mosul, 400 kilometara od iračke prijestonioce Bagdada, pod kontrolom je tzv. Islamske države od juna 2014. kada su vladine snage ostavile svoje naoružanje i pobjegle, omogućujući militantima da preuzmu kontrolu nad dijelovima iračkih sjevernih i zapadnih regija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.