Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iračke snage prodrle u urbani dio Mosula, nailaze na žestok otpor ISIS-a

mosul

Elitne iračke snage u petak su prodrle duboko u centar Mosula nailazeći na žestok otpor džihadističkih boraca koji su kontrolirali grad više od dvije godine, saopćio je zapovjednik.

Vojnici iz Kontraterorističke službe (CTS) probili su se u istočni kvart Al-Karama gdje su suočeni s bombama i teškom artiljerijskom vatrom boraca ISIS-a, izjavio je visoki oficir CTS-a Muntathar Salem.

Novinar AFP-a koji je bio u pratnji pripadnika CTS-a kod groblja na istočnom ulazu u grad vidio je buldožere i oklopna vozila kako ulaze u Al-Karamu.

Puškaranje je skoro neprekidno trajalo a u izvještajima s linija fronta navodi se da je tzv. Islamska država postavila barijere i podmetnula je bombe na ulicama kako bi usporila napredovanje vojnika.

Zračni udari koalicije pod američkim vodstvom intenzivirani su u protekla dva dana kao priprema za napredovanje trupa, što predstavlja prvi značajniji upad vladinih snaga u Mosul otkako je Islamska država osvojila grad u junu 2014.

I CTS i vojne jedinice koje se kreću južnije prešli su gradske granice u ovoj sedmici, ali su se suzdržale od ulaska u urbana područja.

Između tri i pet hiljada boraca Islamske države nalazi se u prostranom gradu, drugom po veličini u Iraku, gdje je više od milion civila ostalo blokirano.