Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iračke vlasti pronašle masovnu grobnicu žrtava ISIL-a (FOTO/VIDEO)

irak 1

U masovnoj grobnici u Ramadiju iračke su vlasti pronašle najmanje 40 tijela, među kojima su žene i djeca, koje su očigledno ubili militanti ISIL-a kad su osvojili grad u maju, objavili su policijski izvori.

Snimka objavljena u srijedu na Facebook stranici pokrajinske policije pokazuje tijela u različitim stanjima raspadanja izvučena iz plitke grobnice u glavnome gradu pokajine Anbar koji je iračka vojska ponovno osvojila prošli mjesec.

O grobnici je na video snimci govorio šef policije Hadi Razij, a savjetnik iračke vlade potvrdio je autentičnost fotografija. Glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova potvrdio je izvješće.

“Vjerujemo da su to žrtve koje su se borile s DAESH-om prije pada Ramadija u maju 2015. Istraga o tome još traje”, rekao je guverner Anbara u tweetu postavljenom uz fotografiju tijela koja leže na ulici, prenosi Hina.

ISIL je pregazio Ramadi prošle godine kad je iračka vojska napustila svoje položaje drugi put u manje od godinu dana, čime su spriječeni vladini napori da potisne sunitske ekstremiste.

Vojska, uz potporu zračnih napada američke koalicije, zauzela je grad u decembru, ali civili se nisu imali kamo vratiti jer je grad razoren a po ostacima kuća i ulica ostalo je mnogo eksploziva koje su postavili ekstremisti prije povlačenja.

U područjima koja su vladine snage oslobodile od ekstremista ISIL-a pronađeno je nekoliko masovnih grobnica.

Savjetnik guvernera Muhanad Hajmur rekao je za najmanje 15 tijela žrtava, otkrivenih u središnjem okrugu Al Džamaiji, da su posrijedi policajci, prema ličnim ispravama pronađenim u grobnici.

Dodao je da nisu sva tijela identificirana, ali za neka vjeruje da su tijela žena i djece policajaca.

Ramadi je najveći grad koji je iračka vojska uspjela osloboditi od militanata ISIL-a.