Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irak dao Turskoj rok od 48 sati da povuče snage

turska-vojska

Irak je danas Turskoj dao rok od 48 sati da povuče svoje snage sa sjevera Iraka, za koje Bagdad tvrdi da su ušle nelegalno, ili će se suočiti sa “svim raspoloživim opcijama”, uključujući i obraćanje Vijeću sigurnosti UN-a.

Turske je ubrzo reagovala saopćenjem da će obustaviti dalje premještanje vojnika u blizini Mosula, koji je pod kontrolom Islamske države.

Ankara je u četvrtak rasporedila stotine svojih vojnika u logoru blizu Mosula, navodeći da je to rutinska rotacija njenih snaga.

Bagdad tvrdi da su turske snage, s tenkovima i artiljerijom, ušle u Irak bez dozvole.

Turske snage su ušle bez odobrenja ili znanja iračke vlade – navodi se u saopćenju kancelarije iračkog premijera Hajdera Abadija.

Mediji u Turskoj su javili da je u iračku oblast Bašika, u blizini Mosula, upućeno 600 vojnika i 25 tenkova, prenosi agencija AFP.

Predsjednik Iraka Fuad Masum izjavio je u subotu da slanje više stotina turskih vojnika na sjever Iraka predstavlja “kršenje međunarodnih normi i zakona” i upozorio da će taj potez povećati regionalne tenzije.

Na tom području se protiv militanata bore kurdske pešmerga snage, a turska novinska agencija Anadolija je izvjestila da su turski vojnici tamo poslati da bi obučavali te kurdske snage.

Turska je negirala da širi svoje vojne aktivnosti na sjeverni Irak, pošto je razmjestila vojsku blizu oblasti pod kontrolom Islamske države.

– Kamp u Bašiki, 30 kilometara sjeveroistočno od iračkog grada Mosula, uspostavljen je radi obuke lokalnih dobrovoljačkih snaga u borbi protiv terorizma – rekao je turski premijer Ahmet Davutoglu.

On je tako demantovao navode da razmještanje turskih vojnika predstavlja pripremu za kopnenu operaciju protiv Islamske države, prenosi AFP.