Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Irak prvi put počeo koristiti borbene avione F-16

f16-iraq

Irak je u posljednja četiri dana prvi put počeo da koristi avione F-16 nabavljene u SAD-u protiv džihadista Islamske države (IS), saopštio je danas komandant iračkih vazduhoplovnih snaga.

Avioni F-16 su znatno sofisticiraniji od onih koje je dosad koristila iračka armija

General-pukovnik Anvar Hama Amin je rekao kako je dosad obavljeno 15 napada pomenutim avionima i kako je u tim napadima korišteno “pametno oružje”, ne precizirajući koje, prenosi AFP.

Irački ministar odbrane Haled al-Obaidi je na današnjoj konferenciji za medije rekao kako su u pomenutim napadima, u provincijama Salahedin i Kirkuk, sjeverno od Bagdada, ostvareni “važni rezultati” i da će avioni F-16 “imati uticaja na vođenje operacija u budućnosti”.

Prva četiri aviona F-16, od ukupno 36 koliko su SAD pristale da prodaju Bagdadu, stigla su u Irak sredinom jula. Ova prodaja je, inače, bila izvor tenzija, jer se Bagdad više puta žalio što isporuka tih letjelica nije dovoljno brza.

Ranije ove godine jedan od iračkih pilota obučavanih u Arizoni je stradao kada se F-16 kojim je pilotirao srušio tokom trenažnog leta.

Avioni F-16 su znatno sofisticiraniji od onih koje je dosad koristila iračka armija, kao što su “suhoj SU-25” i “cesna karavan”. Iračko vazduhoplovstvo je osim tih aviona dosad koristilo i više tipova helikoptera, javlja Tanjug.